column ko scheele pasen

Eén keer per jaar haal ik een album uit de kast en draai ik vinyl, drie elpees. Op Goede Vrijdag draai ik de Mattheus Passion van Bach. Extra bijzonder is voor mij dat ik de cassette indertijd kreeg van mijn ouders bij het doen van mijn belijdenis. Het blijft voor mij het mooiste klassieke werk. De muziek is indringend, zeker als je de teksten erbij hebt. Iets waar de dominee die avond ook op wijst. Ongelooflijk dat een lijdende, een stervende alleen maar aan anderen denkt: de belofte aan de misdadiger die naast hem hangt, het verbinden van zijn moeder en een geliefde discipel; en wat te denken van de vergiffenis van hen die hem ten onrechte veroordeelden?

De tijd van Pasen is een tijd van bezinning. Zaterdag is er ook alle tijd voor. Ommen staat in het teken van Wandelgemeente 2013. Bertha en ik gaan naar de opening op de markt. De opkomst bij de start is overigens niet groot, maar dat is geen wonder; het sneeuwt. Ik heb het wel gehad met die winterse buien! Toch trekken wij de stoute (wandel) schoenen aan en gaan naar de Beerze Bulten. Gelukkig wordt de sneeuw afgewisseld met zon. We wandelen zo 11 kilometer door fantastische natuur. Je kunt een speld horen vallen; zo krijgt stille zaterdag zijn echte betekenis. Het verbaast me niet dat Ommen hoge ogen gooit om wandelgemeente van Nederland te worden. Trouwens: u kunt nog stemmen! Ga naar: www.wandelkrant.nl en kijk naar de wandelgemeente 2013!

Pasen is een dag met het gezin. Een boeiende dienst, die begint met zingen op het kerkhof. Zonder Goede Vrijdag geen Pasen. En ja, er zijn eieren. Eieren ook genoeg in Ommen op maandag, Eerste Paasdag. Ommen kent al decennia het culturele gebruik van het eiertikken. Het is gewoon deel van Ommen geworden, levend erfgoed. En daarmee is ook de start van dit project gegeven. Reden voor enthousiaste Old Ommerleden om mij uit te dagen voor de wedstrijd. Bij het eerste ei tegen Henk Steenhuis is het direct al raak: mijn onervarendheid breekt mij -en het ei- op. Later lukt het beter en ik neem een tray met gebroken eieren als heuse trofeën mee naar huis. Komt goed uit denk ik dan, want we zouden wat hapjes meenemen naar een verjaardag. Gevulde eieren dus. Die avond eten we eiersalade en sla met eieren……

Ko Scheele

k.scheele@ommen.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.