column arno groen en gemeenschappelijk

Veel lokale initiatieven laten zien dat gemeenschappelijke vergroening echt mogelijk is. Het is een niet te stuiten beweging, die lokaal sterk ingebed is, trager gaat dan velen zouden willen, maar een lange adem heeft omdat het een product van de gemeenschap zelf is. Koplopers trekken zich soms niets aan van de overheid en komen zo toch vooruit. Eigenwijs, eigenzinnig en met lef. Zij verwachten hun heil terecht niet van de overheid.

Dergelijke initiatieven komen langzaam maar zeker ook in het Vechtdal van de grond. Helaas worden ze nog het meest geremd door gebrek aan durf, echte interesse en verdieping in concrete voorbeelden. Want we hoeven het wiel zeker niet opnieuw uit te vinden. We moeten in de leer bij de koplopers elders in Europa. Zo vernam ik vandaag over het plaatsje Mondragon in Baskenland. In dat dorp is de grootste coöperatie ter wereld gevestigd. Het belang van de werknemer staat daar echt gelijk aan het belang van de aandeelhouder. Solidariteit is daar belangrijker dan winst. VPRO ’s Tegenlicht maakte er een indrukwekkende reportage over.

Vooral ook in Duitsland zijn inspirerende voorbeelden te vinden van hoe het socialer en tegelijk groener kan. Het Duitse gehucht Feldheim is al volledig energieneutraal en zelfs afgesloten van het stroomnet. Het dorp was in 1996 op sterven na dood totdat zwaar werd ingezet op een windturbinepark. De bewoners hebben dit zelf geïnitieerd en zelf startkapitaal bijeen gelegd. Door de fabricage van zonnepanelen is de werkloosheid daar gereduceerd tot nul. In een andere kleine dorpsgemeenschap werden zelfs waterkrachtcentrales, biogasinstallaties en windturbines gebouwd.

Uit deze voorbeelden kunnen we enkele algemene conclusies trekken. Inwoners moeten belang hebben bij en in projecten. Het enthousiasmeren van inwoners voor een project kost tijd. Inwoners moeten gehoord worden, mee kunnen doen en ze moeten weten dat hun stem telt.

Meer lef en een beetje ongehoorzaamheid brengt ons vooruitgang. Sociale vergroening is goed voor de lokale economie, werkgelegenheid en koopkracht. Versterking van de onderlinge verhoudingen kan een belangrijke bijvangst worden als een en ander transparant is en vertrouwen de basis is en blijft.

Laten we stug verder gaan met samen vergroenen voor ons eigen!

Arno van Dijk

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.