yvonne vos neemt afscheid van carrousel

Ze deed het vrijwillig, maar ze was er elke dag druk mee. Nu stopt Yvonne Vos als manager van Theater Carrousel in Ommen. Zaterdag staat de laatste voorstelling van het seizoen op het programma, waarna ze het stokje doorgeeft. “De kunst is niet om een voorstelling te boeken, maar om het theater vol te krijgen.”

Al zo’n achttien jaar loopt ze rond bij het theater, dat in 2001 over de kop ging en een doorstart maakte als Theater Carrousel. Sindsdien draait het volledig op vrijwilligers. “Ik ben toen gebombardeerd tot theatermanager,” vertelt Yvonne. “Het is een drukke functie, maar ook erg leuk. Ik doe de programmering, ik onderhoud de contacten met de vrijwilligers en met de impresariaten, ik regel de zaken met de mensen van het licht en de techniek. Ik houd me kortom bezig met alles wat met de voorstelling te maken heeft. Ik heb continu de telefoon bij me en de iPad gaat ook altijd mee op vakantie.”

Tientallen goede artiesten zag ze de laatste jaren voorbij komen. Van nationale toppers als Javier Guzman, Carel Kraayenhof, Hans Liberg, Erwin Nyhoff, Daniël Lohues en Youp van ’t Hek, tot nog onbekende, maar talenvolle jeugd. “Een hoogtepunt was bijvoorbeeld het optreden van de band Alderliefste met Ramses Shaffy een paar jaar geleden. Hem hadden ze speciaal voor dat optreden nog uit het verpleegtehuis gehaald en korte tijd later overleed hij. Ook de shows ‘Henk Ruiter ontmoet…’ zijn altijd erg geslaagd. Zo heeft hij bijvoorbeeld optredens gedaan met Simone Kleinsma, Paul de Leeuw en dit seizoen met Erwin Nyhoff. Maar wat nu in die twaalf jaar sinds 2001 de allermooiste show is geweest kan ik niet zeggen. Ik vind heel veel artiesten goed. Als theatermanager moet je ook niet je eigen smaak volgen, maar die van het publiek. De kunst is niet om een voorstelling te boeken, maar om het theater vol te krijgen.”

Het theaterseizoen bij de Carrousel eindigt zaterdag met een optreden van The Southern Stars Theatre Company. Hoewel ze afscheid neemt, heeft Yvonne de programmering ook voor het komende seizoen al rond. 28 voorstellingen staan er op het programma, hoewel ze ook jaren met 36 stuks heeft gehad. “We moeten op de financiën letten, maar ik denk dat we redelijk populair zijn bij de artiesten. Ze komen graag bij ons. We proberen de artiesten altijd heel gastvrij te ontvangen en na tijd nog gezellig een praatje te maken. Dat kost immers niets. Soms bellen artiesten ook zelf of ze het volgende jaar terug kunnen komen.”

Dat een relatief kleine stad als Ommen een eigen theater heeft, is volgens Vos leuk voor de Ommenaren, maar ook voor de rest van de regio. “Ons publiek komt uit veel plaatsen in de omtrek, maar ook van verder weg. Soms komen mensen helemaal uit het westen of uit Noord-Brabant om een bepaalde artiest te zien.”

Haar opvolgster loopt zich ondertussen al warm. Tanja de Nereé is de nieuwe theatermanager van de Carrousel. “Wanneer ze een vraag heeft sta ik natuurlijk altijd klaar, maar verder ga ik lekker genieten van m’n vrije tijd.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.