Home / archiefcentraal / vechtanjer trekt duitsland binnen

vechtanjer trekt duitsland binnen

Met een ferme beweging joegen burgemeester Daniela Kösters van de Duitse gemeente Emlichheim en Gábor Oolthuis van provincie Overijssel op vrijdag 1 maart de schop de grond in. Het betrof de eerste paal van het Overijsselse Vechtdalpad op Duits grondgebied. Tegelijkertijd is het de eerste keer dat Duitsland kennismaakt met de Vechtanjer, het symbool van het Vechtdal in Overijssel.

Deze handeling markeert een historisch moment. In de eerste plaats omdat het Vechtdalpad hiermee een unieke grensoverschrijdende wandelroute wordt. Daarnaast toont het de intensieve samenwerking van de provincie en partners met Duitse gemeenten waar het gaat om marketing van het Vechtdal. Streven is van de Vechtanjer (‘Heidenelke’ in het Duits) een vertrouwd logo te maken in het Duitse deel van het Vechtdal. In Duitsland is het mogelijk de rivier veel intenser te beleven dan in Nederland. Tussen Laar en Emlichheim loopt de wandelaar kilometers langs de Vecht.

De eerste paal is een voorbode van de 120 bewegwijzeringspalen die dit voorjaar het Vechtdalpad markeren tot aan Hoogstede, een verlenging van 30 kilometer vanaf Gramsbergen. Bovendien worden langs de route drie informatieborden geplaatst en verschijnen er brochures in twee talen.

Het Vechtdalpad bestaat al sinds 2001 in Nederland. Een langeafstand wandelroute van Zwolle naar Gramsbergen van 75 kilometer. Mede door de aanwezigheid van vier stations op de route is dit pad erg populair. Vanaf de opening hebben al meer dan 35.000 wandelaars het pad belopen. Overijssel heeft al langer de wens om het Vechtdalpad door te trekken naar de bronnen van de Vecht in Darfeld. Dat levert namelijk een unieke internationale route op van 245 kilometer, met een schat aan belevingen. Omdat wandelaars meer overnachtingen boeken dan fietsers is deze doelgroep zeer welkom in het Vechtdal.

Het project is mogelijk gemaakt door bijdragen van Ruimte voor de Vecht in Overijssel en de gemeente Emlichheim. De aanleg is gerealiseerd in nauwe samenwerking met Routepunt Oost en Vechtdal Marketing.

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.