Home / archiefcentraal / uit het gemeentehuis geen abc tje

uit het gemeentehuis geen abc tje

Graag wil ik het onderwerp laaggeletterdheid weer eens onder de aandacht brengen. Het zal u misschien verbazen, maar in ons land zijn er ongeveer 1,5 miljoen mensen die tot deze categorie behoren.

Deze groep heeft vaak wel enige scholing gehad, maar kan onvoldoende lezen en schrijven om volwaardig mee te kunnen doen in de maatschappij en in het arbeidsproces.

Alledaagse zaken als het lezen van de krant, ondertiteling op televisie, een bijsluiter bij medicijnen of het kopen van een kaartje bij een automaat op het station, geven problemen. Ook internetten, het lezen van een brief van de gemeente en het invullen van papieren vormen voor hen een obstakel.

Er kan geconstateerd worden dat het een onzichtbare doelgroep is. Mensen schamen zich voor hun problemen en hebben, door een grote mate van creativiteit, ervoor gezorgd dat zelfs familie, vrienden of kennissen er niet van op de hoogte zijn. Het is belangrijk dat men zich bewust wordt van de omvang en impact van laaggeletterdheid. De gemeente, werkgevers, welzijnsinstellingen, centra voor werk en inkomen, scholen en artsen kunnen een belangrijke rol spelen om het onderwerp bespreekbaar te maken en aan te pakken.

Als gemeente hebben wij inmiddels het initiatief genomen om de werkgroep Aanpak Laaggeletterdheid Dalfsen in het leven te roepen. Zij hebben als doel om het onderwerp blijvend onder de aandacht te brengen. Eén van de doelen is ook om nog dit jaar minimaal 32 mensen een cursus aan te bieden om aan hun taalvaardigheid te werken.

Ook u kunt daadwerkelijk helpen! Aan de ene kant zijn er natuurlijk de mensen zelf die moeite hebben met lezen en schrijven en er niet over durven praten. Aan de andere kant is er hun omgeving die het moeilijk vindt om het met hen te bespreken.

Het is voor veel mensen nog steeds een ongemakkelijke waarheid. Vertel dat het niet vreemd is dat er veel mensen zijn die moeite hebben met lezen en schrijven.

Wijs degene op de speciale cursussen die er zijn voor volwassenen. Bij deze cursussen gaat het er heel anders aan toe dan vroeger op school. Het zijn vaak kleine groepen met professionele docenten.

Maak de wereld van de laaggeletterden groter!

Maurits von Martels

Wethouder gemeente Dalfsen

m.vonmartels@dalfsen.nl

twitter: @mvonmartels

Lees ook

VVD wil einde aan overlast op Vechtdallijn

OMMEN – Intimidatie, spugen, geweld en ander ongewenst gedrag. Al jaren is het schering en …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.