Home / archiefcentraal / toos werkloos gebruik social media

toos werkloos gebruik social media

Ik ben al jaren fervent gebruiker van social media, zo had ik een Hyves-account en ben ook te vinden op Facebook en Linkedin. Ten eerst ben ik een echte vrouw, dus erg nieuwsgierig en ook nog eens van het klets-type! Ten tweede vind ik het ook nog eens interessant om te lezen wat iedereen zoal doet of bezighoudt. Ten derde gebruik ik het om tips of adviezen te krijgen en soms ook gewoonweg om getroost of opgepept te worden.

Toen ik hoorde van mijn aanstaande ontslag heb ik dit dan ook op Facebook gezet om zodoende vrienden op de hoogte te stellen en om tips/adviezen te vragen bij mijn zoektocht naar een nieuwe baan. Ik kreeg ontzettend veel lieve berichtjes, ook van mensen van wie ik het niet verwacht had. Onder hen een ‘oude’ vriendin, die ik al een tijdje uit het oog verloren was. We kwamen elkaar nog wel af en toe tegen wanneer ik met collega’s een rondje liep tussen de middag en zij naar haar werk ging.

Ze vertelde me op Facebook dat ze inmiddels een loopbaanadviesbureau had en dat ze me een kort traject van vijf bijeenkomsten aanbood! Ook kreeg ik van mensen tips of links over vacatures doorgestuurd. Op Linkedin heb ik direct op mijn profiel gezet dat ik beschikbaar ben voor een vacature op gebied van P&O of verzuimbeheer voor 24-32 uur. Ook daar kreeg ik leuke reacties, ook van collega’s die het maar niet konden begrijpen dat ik ontslagen werd. Je kunt je op Linkedin ook aanmelden voor interessante groepen, waarbij je aan discussies kunt meedoen (of ze volgen natuurlijk) of waar je sollicitatietips en vacatures kunt vinden. Ik kwam er al snel achter dat je tegenwoordig gewoonweg niet meer zonder social media en het internet kunt!

Ook het solliciteren gebeurt grotendeels via internet. Vaak word je op vacaturesites doorverwezen naar de betreffende bedrijfssite. Door middel van een button ‘solliciteer’ kun je dan je cv en motivatiebrief uploaden. Wat een verschil met mijn sollicitaties van een paar jaar geleden, die nog uitgetypt met de post onderweg gingen naar de potentiële werkgever!

Mijn eerste sollicitatie was via een vacaturesite (www.indeed.nl) op een functie voor personeelsconsulent voor een bedrijf in Raalte. Omdat het toch al een tijd geleden was dat ik aandachtig naar mijn sollicitatiebrief en cv had gekeken, mailde ik mijn vriendin met het adviesbureau. Zij gaf me feedback op mijn cv en een stuk tekst over hoe de indeling van een sollicitatiebrief er uit behoort te zien. Natuurlijk had ik behoorlijk veel sollicitatiebrieven gezien en beoordeeld in mijn functie als P&O’er, maar dat is even iets anders dan er zelf één in elkaar flansen! De eerste brief kostte me enorm veel tijd, want hij moest er perfect uitzien natuurlijk. Maar, en wat schetst de verbazing; ik werd uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek!

Toos W.

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.