Home / archiefcentraal / stolpersteine geplaatst in ommen

stolpersteine geplaatst in ommen

De steentjes bevatten een met de hand gestanste inscriptie met de naam, geboortedatum, deportatiedatum, plaats en datum van overlijden van de personen. Van een afstand vallen de gedenkstenen niet op. Het zijn kleine stenen van tien bij tien centimeter ingeklemd tussen de stenen van de straat. Wanneer de voorbijganger dichterbij komt vallen de stenen pas op. Je wordt gedwongen om je pas in te houden en je hoofd naar voren te buigen om de tekst op het steentje te lezen. Omdat je erover struikelt met je hoofd en je hart, en je moet buigen om de tekst te kunnen lezen. Zo werden de herdenkingsstenen in figuurlijke zin struikelstenen, ‘Stolpersteine’.

De stolpersteine zijn een initiatief van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Zijn motto is ontleend aan de Thora: ‘Een mens is pas vergeten als zijn naam vergeten is’. De eerste stolpersteine die hij plaatste kwamen in 1997 in Sankt Georgen (bij Salzburg) voor de broers Matthias en Johann Nobis (Jehova’s getuigen). De stolpersteine werden herdenkingsstenen voor alle mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s zijn verdreven uit hun huizen, gedeporteerd, vermoord of door hen zijn opgejaagd zodat zij zich genoodzaakt zagen om te vluchten in de dood. Het gaat dan niet enkel om Joodse medeburgers, maar ook om de Sinti en Roma, homoseksuelen en Jehova’s getuigen.

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.