Home / archiefcentraal / spijkerschrift gebrekkig gehandicapt

spijkerschrift gebrekkig gehandicapt

“Je bent een LUL! Ja, ik zeg je: je bent GEWOON een LUL!” Vanuit een lange wachtende rij mensen in een winkel, zie ik een vrouw gezeten in een rolstoel. Verwoed zwaait ze met haar dreigende arm, terwijl ze de persoon in kwestie de huid vol scheldt. Degene die de tirade ondergaat haalt zijn schouders op, alsof hij niet goed weet wat hij ermee aan moet. En dat geldt tevens voor het publiek.

Voor- en achter mij hoor ik iedereen de adem inhouden. Het lijkt wel een reality-soap. De vrouw is behoorlijk aangedaan en witheet. Hardop, maar zachtjes genoeg vraag ik me af of deze reactie wel normaal is. Een wachtende voor mij mompelt dat het ook niet normaal is om voor te kruipen in de rij. Ik begrijp wel dat er een regel aan een laars gelapt is. Maar om nu zo tekeer te gaan? De man probeert zijn verklaring in een gesprek te stoppen, maar wordt volledig overruled.

Inmiddels wordt het duidelijk dat de man – na aandringen van de caissière – zijn beurt echt wel had afgewacht, alleen was de dame in kwestie niet zo snel. Tijd is geld en de rij was lang, zodoende was het makkelijker voor hem om die ene stap te maken. Tot grote onvrede van de vrouw. “Ik zie je wel kijken, hoor. Je bent echt een dikke lul! Een lul ben je! Hoor je! EEN LUL! Ze weet niet van ophouden. De caissière geeft haar snel het wisselgeld terug.

En de ongelukkige die de scheldpartij treft, besluit om nog maar even te wachten voordat hij de winkel verlaat. Maakt ruim baan voor haar negatieve energie. De toeschouwers beginnen onderling te mompelen wanneer zij vloekend en tierend de winkel uit rolt. De man is zichtbaar ontdaan en kijkt om zich heen. Afwachtend wat het publiek met hem zal doen.

Het kan haast niet anders of ze moet het op straat gehoord hebben. De opgebouwde spanning zet zich om in verbazing bij het winkelgezelschap, om vervolgens in een lachsalvo uit te barsten.

Wat mij nadien bezighoudt is; wat maakte het nu zo pikant? Is het geoorloofd dat een persoon met een beperking zich zo mag laten gaan tegenover zijn valide medemens? Heeft ze daar meer recht toe omdat ze beperkt is? Ik weet niet hoe ze in het leven staat of dat ze juist die dag een rotdag had. Maar dat ze gebrekkig is was duidelijk, dat lag in dit geval niet zozeer aan haar rolstoel…

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.