sinke de veste verlengstuk belastingdienst

De 6.500 huurders van De Veste moeten de komende jaren samen 4,5 miljoen euro aan ‘verhuurdersheffing’ opbrengen en de bouw van het nieuwe Oldenhaghen staat op losse schroeven. Het zijn een paar gevolgen van het Woonakkoord dat het kabinet onlangs met een deel van de oppositie sloot. “Het kabinet zet de huurmarkt en de koopmarkt vast,” zegt directeur Jan Sinke. “Maar twee keer vast is niet los.”

De meest in het oog springende maatregel in het akkoord van VVD, PvdA, ChristenUnie, SGP en D66 is de inkomensafhankelijke huurverhoging, die mede bedoeld is om het zogeheten ‘scheefwonen’ tegen te gaan. Huurders met een gezamenlijk inkomen tot 43.000 euro gaan ongeveer 4,5 procent meer huur betalen, terwijl mensen boven die grens met een huurverhoging van ongeveer 6,5 procent te maken krijgen. Eén en ander is nodig om de ‘verhuurdersheffing’ van 1,7 miljard op te brengen, waarmee het kabinet de corporaties belast. De Veste moet 4,5 miljoen betalen, wat met 6.500 huurders uitkomt op ongeveer 700 euro per huurwoning. “Dat betekent nogal wat voor onze huurders,” vindt Sinke. “Dat extra bedrag moet in een paar jaar tijd binnenkomen, dus we moeten daar nu al mee beginnen.”

Sinke meent dat de woningstichting op deze manier deels een verlengstuk wordt van de belastingdienst. “Het is een verkapte belastingmaatregel. Het was netter geweest wanneer het kabinet gewoon de laagste belastingschijf wat verhoogd had.”

De grote vraag is of de maatregelen de samenleving gaan helpen en dat is volgens Sinke niet het geval. “De bedoeling is dat huurders met hogere inkomens gestimuleerd worden om een woning te kopen, maar ze kunnen geen kant op. Ze kunnen heel moeilijk een hypotheek bij de bank krijgen en huizen zijn voor hen vaak te duur.” Ook de nieuwe ‘Blok-hypotheek’ kan zijn goedkeuring niet wegdragen. “Daarbij stijgt uiteindelijk de schuld en dat is het tegenovergestelde van wat beoogd werd. De Rabobank heeft daar al tegen geprotesteerd en dat zegt heel wat, omdat die bank over het algemeen vrij volgzaam is.”

De woningmarkt komt op deze manier volgens Sinke niet weer op gang. “Het kabinet zet de huurmarkt en de koopmarkt vast. Maar twee keer vast is niet los.”

Nieuw Oldenhaghen?

De Veste heeft voor de komende tijd drie grote bouwprojecten op stapel staan: een nieuw verzorgingstehuis in Raalte, een nieuwe campus op Terschelling en het nieuwe woonzorgcentrum Oldenhaghen in Ommen. Buiten de schuld van de woningstichting zijn die projecten onzeker geworden. Het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) geeft voorlopig namelijk geen garanties – ‘borging’ – meer op leningen van woningcorporaties voor financiering van nieuwbouwplannen vanaf 2014. Hierdoor wordt het voor hen vrijwel onmogelijk om leningen af te sluiten. “Dat zijn drie projecten van in totaal ongeveer 40 miljoen euro. Maar als die borging niet vrijkomt, moeten we waarschijnlijk iets gaan schrappen.”

Een onnodige situatie volgens Sinke, omdat zijn woningcorporatie de financiële zaken goed voor elkaar heeft. “Onze balans en het jaarverslag over 2012 zien er bijvoorbeeld heel goed uit. Financieel zijn we hartstikke gezond, maar als deze situatie blijft voortbestaan, kunnen ook wij niet vooruit. We zijn bezig om op andere manieren geld bij elkaar te krijgen, bijvoorbeeld door verkoop van woningen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.