Home / archiefcentraal / scheele mantelzorg voor zorgkwaliteit

scheele mantelzorg voor zorgkwaliteit

De nachtzorg voor hun zoontje, de gang naar Amersfoort, de combinatie met het betaalde werk en andere kinderen die ook aandacht vergen, de kosten, het huishouden, klussen die gedaan moeten worden, het vergt allemaal veel energie. Zelfs de dagelijkse warme maaltijd schiet er vaak bij in. Laat staan dat de moeder in staat is om een gewenste studie te doen. Alleen een korte vakantie kan. Maar eigenlijk dreigt steeds meer dat de jongen in Amersfoort moet worden opgenomen.

De jongen mag zich gelukkig prijzen met ouders die bereid en in staat zijn om hem zo te verzorgen. Petje af. De plaatsing van mensen met een (zware) zorgvraag in Ommen is iets waar ik me druk over kan maken. Gelukkig hebben we zorginstellingen als Saxenburgh Groep en Baalderborg die echt willen meedenken met de zorg voor mensen. Maar mij bekruipt de laatste maanden het gevoel dat veel zorgbeleid dweilen met de kraan open is.

Een burger komt langs. Hij maakt zich zorgen over de mensen in de voormalige Van Raalteschool. Dan blijkt huisvesting van mensen met zorg in deze tijd een ingewikkeld vraagstuk te zijn. De landelijke bezuinigingen brengen met zich mee dat zowel zorgaanbieders als woningcorporaties in grote financiële zorgen dreigen te raken. De grenzen aan de zorg zijn echt in zicht. En hoe spelen we als verantwoordelijke bestuurders daar op in? Misschien moeten we nog meer aanhaken bij de kracht van mensen.

Het echtpaar in Ommen nam deel aan een enerverend gesprek dat ik had met een aantal mantelzorgers in Ommen. Mantelzorgers zijn mensen die zich belangeloos inzetten voor hun naaste, zeker een dag in de week. Je zou verwachten dat deze prachtige inzet goed bekend is; maar het tegendeel is het geval. Mantelzorgers lopen niet te koop met hun activiteiten. Ze voelen de zorg die ze geven als iets natuurlijks. Al kan de aanleiding heel plotseling zijn. ‘Mantelzorg daar kies je niet voor, dat overkomt je’ heet het dan. Wat ben ik blij dat we als kinderen de begeleiding en verzorging van mijn dementerende moeder goed hebben kunnen verdelen en regelen. Maar je beseft ook dat dit niet overal kan.

In de huiskamer van de voorzitter van de Mantelzorg AdviesRaad (MAR) hoorde ik de echte verhalen van zorg en zorgverlening. Ik leerde dat lotgenotencontact voor mantelzorgers waardevol kan zijn, maar ook soms lastig te organiseren. Men heeft het al zo druk. Als men maar niet gehinderd wordt door overtollige regels en procedures. En zouden we toch niet iets meer kunnen doen voor de jonge mensen met een handicap? Huiswerk, u hoort hier nog van.

Ouders die er voor kiezen om een meervoudig gehandicapt kind waar mogelijk toch thuis te verzorgen en te begeleiden, ook al kost dat nachtrust. Ouders die hun kind begeleiden tot het punt dat het echt uit huis geplaatst moet worden. Ook in het belang van andere kinderen. Een oma die inspringt als zowel moeder als kind extra zorg behoeven. Dat zijn momenten waar Ommen trots op kan zijn. Het zijn niet zo maar voorbeelden van voorbeeldig Ommerschap.

Ko Scheele,

reageren? k.scheele@ommen.nl

Lees ook

Politiek Verwoord: VOV

OMMEN – Verschillende politieke partijen uit de gemeente geven hun actuele standpunten weer. In deze …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.