rita dijk masseert de paarden

Het voorjaar komt er weer aan en dat betekent dat de kriebels bij het paardenvolk weer komen. De concoursagenda wordt uitgeplozen en de paarden worden weer voorzichtig getraind. Hoe krijg ik mijn paard weer fit en sterk om prestaties te kunnen leveren, zo luidt de vraag die bij veel ruiters en amazones leeft. Paardenmasseuse Rita Dijk verdiepte zich in de fysiologie van paarden en weet wat paarden nodig hebben. Ze rondde bijvoorbeeld onlangs de cursus ‘Massage Hippique, Spier en Trainingsfysiologie’ af.

“Er zijn veel onderzoeken gedaan naar hoe je de conditie en de spieren van een paard opbouwt,” vertelt Rita. “Voor een groot deel is dit vergelijkbaar met mensen. Zo gauw wij gaan ineens gaan trainen of iets nieuws proberen, moeten onze conditie en onze spieren daar aan wennen. Bij paarden is dat niet anders.”

Sommige paarden hebben in de winter door getraind, maar niet iedereen heeft bijvoorbeeld een goede bodem om te trainen of de mogelijkheid om binnen te rijden. Volgens Rita is een goede trainingsopbouw voor paarden dan ook van groot belang. “Je moet erbij nadenken: ‘Wat ben ik aan het doen en wat is de volgende stap?’ Vergelijk het maar met een sportschool, waarbij je rustig begint en stap voor stap je spieren en conditie opbouwt.” Een warming up is erg belangrijk en mag nooit overgeslagen worden, evenals een cooling- down. “Je moet zelf goed de regio houden en bedenk: elk paard is uniek.”

Rita zelf is nu een jong paard aan het opleiden en begonnen met longeren: het paard rondjes laten lopen aan een lange lijn. “Mijn paard heeft bijna geen ontwikkelde spieren, dus dit heeft tijd nodig.”

Ook kunnen paarden stijf worden en spierpijn krijgen of zelfs geblesseerd raken. Om dit te voorkomen heeft Rita een methode. “Een sportmassage is voor een paard eigenlijk een must. Een beetje voetballer wordt voor en na de wedstrijd of training immers ook gemasseerd en een Paard is de grootste atleet die er is. Een massage is goed voor meer beweging, balans en dus prestatie.”

Rita behandelt paarden met problemen maar ook voor ondersteuning van de training. Dit is ook om blessures te voorkomen. Ook geeft ze regelmatig een lezing of een gastles op de Groene welle, of een workshop. Voor meer info: www.paardenmassagerita.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.