overeniging volwaardig programma kdag

Het nieuws dat koningin Beatrix afstand doet van de troon stelde de Oranjevereniging voor een dilemma: wat te doen met de traditionele optocht, die ongeveer tegelijk met de abdicatie plaatsvindt? Veel deelnemers en kijkers lieten weten graag de troonswisseling op televisie te willen volgen. Na een ledenvergadering en rijp beraad van het bestuur besloten Steen en de zijnen dan ook de optocht te schrappen en ook een alternatieve optocht op 27 april bleek geen optie. Dat leidde tot de nodige frustratie bij Ommenaren die de optocht als een onmisbaar onderdeel van de Koninginnedagviering zien. “Het is emotioneel geweest, maar we hebben er een punt achter gezet. Nu staan alle neuzen weer dezelfde kant op. Gelukkig zijn de leden ons blijven steunen en ook de sponsoren hebben ons niet in de steek gelaten.”

Het feest begint op donderdag 25 april met de Prins & Prinsesverkiezing bij Oldenhaghen en op zaterdag staat in de feesttent aan de Koesteeg Oranjepop op het programma. “Er komt een coverband van de Foo Fighters en een groep uit Engeland die uit negen of tien personen bestaat. Dat schijnt een groot muzikaal spektakel te zijn.”

Het feest gaat op maandag verder met de optochten met de versierden fietsen en karren en vervolgens met de lampions, alvorens op de grote dag zelf de aubade al op tijd begint. “Die start om 9 uur en duurt ongeveer drie kwartier. Om tien uur kan iedereen dus voor de televisie zitten om de gebeurtenissen in den lande te zien. Men wil toch graag al die staatshoofden in hun mooie pakjes zien.”

Na een paar uurtjes tv kijken is het volgens Steen echter ook tijd om te gaan feesten. Daarom is er ’s middag van alles te doen op het feestterrein. De kinderen worden vooral niet vergeten. “Om de scholen te compenseren voor het niet doorgaan van de optocht mogen de kinderen een graffitikunstwerk maken. Elke school krijgt een doek van 3,5 bij 2 meter waarop de kinderen samen een kunstwerk met als thema ‘Kroning’ mogen maken. Die doeken komen later op de hekken rondom de werkzaamheden aan de Westflank te hangen. Ook is er een prijs voor het mooiste kunstwerk.”

Als vanouds wordt de Koninginnedagviering afgesloten met de taptoe en het vuurwerk. “We proberen het programma altijd zo in te richten dat iedereen er iets in kan vinden. Dit zijn dingen waar je zowel met kleine kinderen als opa en oma naar toe kunt gaan. Op de taptoe komen toch altijd 1500 tot 2000 mensen af.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.