ommenaar roger ontwierp schip beatrix

Roger moest thuis in het geheim werken aan het ontwerp, omdat niet bekend mocht worden waar het jacht gebouwd werd. Hij had ook de leiding over de bouw. “Het was een leuke tijd. Beatrix kwam tijdens de bouw geregeld op de werf om te kijken.” De architect ontwierp ook het interieur voor het schip. “Beatrix had net haar rijbewijs gehaald, en had een groene Peugeot. De bank in de salon wilde ze in precies dezelfde kleur. De auto was metallic, dus dat was best lastig. Ik heb speciaal monsters laten maken.”

In die tijd beeldhouwde Beatrix al. Ze had een stenen medaillon met zeemeerminnen gemaakt voor in de salon. “Ik vond het te groot voor de ruimte. Toen heb ik met haar docente Katinka Schouten overlegd. Die vertelde Beatrix dat ze het mooi vond, maar dat het kleiner moest. Toen heb ik het originele medaillon gekregen – het is nu een echt familiestuk.”

“Het was een eenvoudig schip”, benadrukt Roger. “Het had helemaal geen opsmuk. En Beatrix was het eigenlijk overal mee eens.” In 2006 werd De Groene Draeck verbouwd en aangepast aan de moderne tijd. Roger kreeg een uitnodiging en zag dat de indeling nog helemaal origineel was. Dat vond hij leuk om te zien. Net zoals wanneer het schip weer eens op tv is.

Als hij terugkijkt vindt hij het een bijzondere periode. Het beeld op het roer werd door Schouten ontworpen en door een houtsnijder gemaakt. “Dan reed ik door Amsterdam met de draak op mijn fiets. Mijn kleinkinderen vinden dat ik mijn ervaringen op papier moet zetten, maar dat weet ik niet zo.”

Later startte Roger zijn eigen bedrijf in de jachtbouw. Met kantoren in New York en Athene kwam hij in een luxe wereld terecht. St. Tropez kende hij als zijn broekzak, om de twee en drie weken kwam hij in het Middellandse Zeegebied en hij ontmoette de groten der aarde: Charlie Chaplin, Frank Sinatra, prins Reinier van Monaco en de eigenaar van filmstudio MGM. Hij werd de wereld overgevlogen door zijn klanten. Met zijn iPad op schoot haalt hij herinneringen op aan die tijd. Toen hij om gezondheidsredenen moest stoppen met werken, is hij een opleiding gaan volgen aan de kunstacademie, om meer aandacht te geven aan zijn schilderhobby. Er volgden verschillende tentoonstellingen. Vanaf 27 juni tot en met 29 september wordt zijn werk geëxposeerd in galerie de Schaapskooi van Atelier Witharen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.