nl doet vrijwilligerswerk moet

Opinie – Nl Doet is een landelijke actie om te laten zien hoe belangrijk vrijwilligerswerk is en om mensen over te halen vrijwilligerswerk te doen. Goeie actie. Want vrijwilligerswerk is de kurk waarop de samenleving drijft.

Over de invulling van Nl Doet kun je twijfel hebben. Als je koningin en burgemeesters inzet, haal je de aandacht van de zaak en gebruik je die ceremoniële functies verkeerd. Want we weten nu wel dat Prins Alexander heeft gebowld met zwervers, van die zwervers weten we niks. De aanwezigheid van een burgemeester haalt de aandacht van de achterliggende zaak af. Daar hebben de lintjesknippers wel vaker last van. Dat de burgemeester het lintje komt doorknippen is dan nieuws, niet wat er achter zit. Mooi voorbeeld is de Commissaris van de Koningin. Die was in Luttenberg. De hele communicatieafdeling van Raalte was uitgerukt. Zes persberichten en talloze tweets werden er aan die onzin besteed. Maar wat deed die vrouw (kent iemand haar?) in Luttenberg? Vergeten…

Vrijwilligerswerk kent zijn kracht in het feit dat het achter de schermen gebeurt. Ontelbare mensen verzetten ongelofelijk veel werk, ze doen dat dag in dag uit, onzichtbaar, maar o wee als ze er mee zouden stoppen. Álle verenigingen draaien op vrijwilligers, de zorg draait voor een belangrijk deel op vrijwilligers, scholen hebben vrijwilligers voor extra dingen, enzovoort enzovoort. Ook Vechtdal Centraal draait op vrijwilligers, we vragen de samenleving actief, maar vrijwillig mee te doen met ons. Al die helpende handen zijn onzichtbaar. Misschien willen de meeste vrijwilligers ook wel onzichtbaar blijven. Misschien moet je ze ook wel een beetje onzichtbaar houden, omdat die vrijwilligers helemaal niet op een pluim zitten te wachten. Die doen hun werk, gewoon omdat het moet gebeuren.

Een Belgisch creatieve denktank COCD heeft haar licht eens over vrijwilligerswerk laten schijnen. Hun idee: geef iedereen die vrijwilligerswerk doet een pensioenbonus. Mensen die zich belangeloos inzetten voor de maatschappij, krijgen van die maatschappij een paar procentjes extra AOW terug als ze met pensioen gaan. Is dat niet een mooi idee?

logo Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.