natuurboerderij en bijenclub werken samen

“Een bij is bijzonder en belangrijk in onze leefwereld,”aldus voorzitter Wolter Smidt van de Bijenvereniging Oudleusen. Tijdens de officiële ondertekening van de samenwerking van Natuurboerderij Lindehoeve en de Bijenvereniging met betrekking tot de nieuwe Bijenstal, kwam duidelijk naren voren hoe belangrijk de bij is voor mens en natuur.

Dries Visser, voorzitter van de Natuurboerderij: “De samenwerking met de bijenstal is een natuurlijk proces geweest. Bij vrijwel alle activiteiten van de Natuurboerderij is meneer Hendriks van de Bijenvereniging aanwezig en dat heeft geresulteerd in de komst van de bijen op het terrein van de Natuurboerderij. Het doel van beide partijen is om de burgers van Dalfsen en omgeving de natuur te laten beleven en nu in het bijzonder met de bijen.”

Wolter Smidt: “De bij kwam vroeger eigenlijk alleen in de buitengebieden voor. Toen stonden de weien en akkers nog vol met blauwe korenbloemen en rode klaprozen. Dat is door de gewasbeschermingsmiddelen bijna helemaal verdwenen. Nu zoeken de bijen hun stuifmeel in de dorpen en steden. Door de enorme bijensterfte staat de bij volop in belangstelling. Momenteel doen enorm veel instanties onderzoek naar die sterfte. Want als de bij verdwijnt heeft dat direct consequenties voor de landbouw en de fruitteelt. Want het diertje zorgt voor bestuiving en bevruchting. De Bijenstal is voor ons een uitgelezen plek om meer bekendheid te geven aan wat de bij voor ons doet.”

De Bijenstal heeft drie kasten met elk een volk dat bestaat uit ongeveer 30.000 bijen. Ook zal er, als het weer iets warmer wordt, een observatiekast te zien zijn. Daarin kunnen mensen de koningin zoeken en zien hoe een bij zich beweegt binnen een bijenkorf. De Bijenvereniging zal met haar dertien leden de bijen in de Bijenstal gaan verzorgen en hun kennis overbrengen aan de bezoekers. De Natuurboerderij verzorgt de dingen erom heen. Visser: “We willen de bijen graag concreet maken en zijn bezig met een educatief programma voor basisscholen uit Dalfsen.”

Na de toespraken werd onder toeziend oog van de heer Hendriks het samenwerkingscontract officieel ondertekend door beide voorzitters en secretarissen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.