Home / archiefcentraal / kwibuskinderen op bezoek in oldenhaghen

kwibuskinderen op bezoek in oldenhaghen

Stipt om tien uur waren ze er weer: de kinderen van kinderdagverblijf Kwibus van Landstede Kinderopvang. Zo’n tien keer per jaar komen ze een uurtje naar Zorgcentrum Oldenhaghen in Ommen. “Voor zowel de kinderen als de bewoners is dat een leuk moment”, aldus activiteitenbegeleider Renate Brunsman van de Saxenburgh Groep, waartoe het zorgcentrum behoort. “Het onbevangene van kinderen werkt aanstekelijk: bewoners fleuren door zo’n bezoek helemaal op.”

Eén keer per maand – al zo’n vier, vijf jaar lang – stappen twee pedagogisch medewerkers, een stagiaire en zes peuters van kinderdagverblijf Kwibus in de bus van de bso met als bestemming Zorgcentrum Oldenhaghen. “De kinderen die al vaker zijn mee geweest weten al precies wat er gaat gebeuren: een gezellig bezoek aan de opa’s en oma’s.”

Eigen kindertijd

“De kinderen komen altijd ’s ochtends naar de groepsverzorging. Voor de ongeveer twaalf bewoners is er koffie, voor de kinderen ranja en een koek. Zo kunnen ze even aan elkaar wennen en alvast een praatje maken.

Om de interactie te vergroten, zitten de kleintjes zoveel mogelijk tussen de bewoners. “Maar dit gebeurt alleen als we zien dat ze zich vrij genoeg voelen, de wat meer verlegen kinderen laten we bij de pedagogisch medewerkers zitten”, zegt Brigitte Tas, assistent-leidinggevende bij Landstede Kinderopvang.

De kinderen zingen liedjes die zij hebben geleerd, de bewoners zingen liedjes uit de oude tijd. Brunsman: “Een liedje als ‘Altijd is Kortjakje ziek’ kennen ze allemaal en dan zingen ze dus samen.”

Door de kinderen en de bekende liedjes gaan bewoners in hun gedachten weer terug naar hun eigen kindertijd. Tas: “Dat tegenwoordig alles zo anders is dan vroeger, is voor de bewoners aanleiding om te vertellen over de tijd dat zij zelf jong waren. Ook vertellen ze graag over hun kleinkinderen. Daarnaast doen ze samen spelletjes en gaan ze knutselen.”

Wisselwerking stimuleren

Tijdens het laatste bezoek hebben de kinderen met de bewoners – geheel in het thema van de beginnende lente – een hyacint geknutseld. Tas: “Wij hadden groengeverfde wc-rolletjes en propjes papier meegenomen. Deze propjes plakten de kinderen samen met de bewoners op de rolletjes.”

“Dat bewoners en kinderen samen iets doen, die wisselwerking, is iets wat we bewust stimuleren”, vult Brunsman aan. “Kinderen willen iets vaak zelf doen, maar wij proberen de bewoners erbij te betrekken door tegen de kinderen te zeggen dat een bewoner hen misschien wel even kan helpen. De bewoners bieden dit uit zichzelf ook al vaak aan. Een kind vertedert, daar zeggen ze niet gauw ‘nee’ tegen.”

Laagdrempelig

Zowel Tas als Brunsman zien dat het contact met de kinderen de bewoners goed doet. Je ziet ze elke keer genieten en een bezoekje slaan ze dan ook niet gauw over. “Een bewoner die snel vermoeid is doet toch mee als de Kwibus-kinderen komen”, illustreert Brunsman. “Als je dan ziet dat deze bewoner opfleurt, dan is dat geweldig. Dat zijn de momenten waarvoor je het doet.”

Juist het laagdrempelige, er zijn geen wederzijdse verwachtingen, maakt dat de bezoeken elke keer een succes zijn. Brunsman: “Het is nooit zo van ‘nu maar even niet’. De bewoners vinden het altijd erg leuk als de kinderen komen.” Ook voor de kinderen zijn de bezoekjes belangrijk: “Al zijn de kinderen nog te jong om het te begrijpen, wij willen dat zij leren dat ook ouderen deel uit maken van de samenleving”, zegt Tas.

Uit dank voor hun bezoek geven de bewoners vaak wat mee aan de kinderen, bijvoorbeeld een kleurplaat. Brunsman: “Een paar dagen voor het bezoek gaan we daarmee aan de slag. De bewoners rollen de kleurplaat op, doen er een strikje om en delen ze tijdens het bezoek uit aan de kinderen. Voor de bewoners is dit een zinvolle activiteit, voor de kinderen een leuk cadeautje.”

Andere activiteiten en Reggio Emilia

Kinderdagverblijf Kwibus organiseert naast de bezoeken aan Zorgcentrum Oldenhaghen, nog veel meer leuke activiteiten voor de kinderen. Bijvoorbeeld natuuractiviteiten als een bezoek aan een scharrelboer of een kinderboerderij. “Ook hebben we een doe- en ontdektuin bij Kwibus en zogeheten vierkantemetertuintjes waar kinderen leren hoe om te gaan met planten, van de verzorging tot de bereiding en het opeten ervan”, aldus Tas.

Ze vervolgt: “Binnenkort gaan we op bezoek bij de schaapskooi in Lemele, waar we een schaap hebben geadopteerd.” Verder gaat de ‘Peuterplus’-groep (een groep voor kinderen vanaf 3 jaar) één keer per week gymmen onder leiding van een medewerker van Gymnastiek Vereniging Ommen.

Met al deze activiteiten wil Landstede Kinderopvang de zintuigen van de kinderen prikkelen en hun belevingswereld vergroten. Tas: “Door de diversiteit aan activiteiten wordt hun beeld van zichzelf en van de omgeving om hen heen verrijkt. Ook is het samen delen van plezier erg belangrijk voor het socialisatieproces.” Een aanpak die past binnen Reggio Emilia, de pedagogische visie van waaruit Landstede Kinderopvang werkt. Binnen deze visie is er veel ruimte voor de ontwikkeling van een kind op persoonlijk, creatief, taal- en sociaal-emotioneel gebied.

Open Huis

Op 20 april (10.00-14.00 uur) zet kinderdagverblijf Kwibus de deuren open. Er zijn pedagogisch medewerkers aanwezig die ouders en andere belangstellenden antwoord kunnen geven op al hun vragen over de opvangmogelijkheden en de specifieke aanpak van Landstede Kinderopvang.

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.