kemerink zorgt voor zuiver water

“Als het om tuinberegening gaat, denken veel mensen: we boren een gat in de tuin, en dan komt het wel goed. Maar ijzer in het water is een ramp.” Aan het woord is Marc Kemerink van Kemerink Water- en doseertechniek uit Lemelerveld. “Als er veel ijzer in het water zit, dan krijg je roest op de bestrating en op je huis. Een sproeier exact instellen is lastig. Eén vlaagje wind en het werkt niet meer.”

Kemerink zet een filter tussen de leiding en de beregening, en zorgt er op die manier voor dat het water veilig is voor de tuin. Het grootste deel van zijn werkzaamheden zit in de agrarische sector. Als expert in waterzuivering zorgt hij ervoor dat ijzer, kalk en mangaan uit het water gehaald worden, en het water geschikt is als drinkwater voor de dieren. Ook levert hij bronnen, pompen en waterkoeling om melk terug te koelen voor de landbouw. “We zijn vanzelf ook in de tuinberegening en waterontharding voor particulieren gerold. Dat werkt hetzelfde, alleen dan in het klein.”

Kemerink begon zijn bedrijf samen met zijn vrouw, inmiddels helpt zijn studerende zoon met de verkoop voor de particuliere markt. Door de kleinschaligheid van het bedrijf werken ze veel samen met gespecialiseerde bedrijven. Zo kan hij alles regelen, van het boren en een wateronderzoek doen tot het werkelijk installeren van tuinberegening. “Het is geen pasklaar verhaal; alles is afhankelijk van de waterkwaliteit en de grootte van de tuin.” Kemerink adviseert mensen bij het aanleggen van de tuin ook meteen de beregening te regelen – anders moet je alles later weer loshalen. “Al werk ik steeds vaker met het raket schieten van een raket onder de tuin door. Daar kunnen dan later de buizen doorheen gelegd worden .”

Waterontharders voor in de woning werken in principe hetzelfde als de filter voor de beregening. “Je zet een ontharder tussen de waterleiding. Dat is alleen om kalk eruit te halen, want ijzer en mangaan is al uit het leidingwater gehaald.” Kalk uit het water halen is met name voor de vaatwasser en wasmachine belangrijk, zodat ze niet verkalken. Net zoals de kraan van de douche. “Anders kun je die na vijf jaar vervangen. Je merkt ook dat je geen kalkresten op de tegels krijgt. Sommige mensen vinden kalkloos water ook lekkerder. Het is tevens beter voor je huid, je krijgt minder snel irritaties. En je auto hoef je niet meer af te zemen. Al met al zijn dat aardig wat voordelen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.