Home / archiefcentraal / ijskoude palmpasenoptocht in ommen

ijskoude palmpasenoptocht in ommen

Oll Ommer hield zaterdag, ondanks de ‘Siberische omstandigheden’ de traditionele palmpasenoptocht in Ommen. Om animo te kweken, werd een poos geleden al een workshop palmpaasstok-maken gehouden. Daar leerden deelnemers dat een stok met buxus extra mooi is (zo vindt de jury), en dat in Ommen geen broodhaantje bovenop de stok is, maar dat het een zwaantje is. Meer dan vijftig deelnemers trokken veel bekijks in het centrum.

De Gemienschop van Oll Ommer is dan ook erg tevreden. Als een processie trok de jeugd voorafgegaan door het korps van Soli Deo Gloria door de binnenstad van Ommen. Door de kou werd de lengte van de tocht wel iets ingekort. De 51 zwaantjes op stok die meededen waren heel mooi versierd. De jury was kritisch in de materialen die worden gebruikt, want de versiering van de stok moet aan voorwaarden voldoen. Bij de beoordeling werd vooral gelet of bij het opsieren van de palmpasen gebruik gemaakt is van een geschilde stok. Voorwaarde is dat de broodzwaantjes opgesierd moeten worden met palmtakjes van de buxus­struik. Verder rozijnen en paaseitjes aan draad geregen en een sinaasappel. De meeste voldeden daar ook wel aan, ondanks dat de versieringen vaak heel creatief waren. Volgens de jury, bestaande uit Frouwke Doezeman, Gerrie Horsman en Aly Pot lag de kwaliteit van de versierde zwaantjes dicht bij elkaar.

Alle deelnemers kregen als beloning een reep chocola en een sinaasappel, terwijl de mooiste zwaantjes van de deelnemers, verdeeld in leeftijdscategorieën, in aanmerking kwamen voor een geldprijsje.

Uitslag

Allermooiste zwaan en De Darde Klokkeprijs: Jonne Maathuis

Groot: 1. Luca Poelarends; 2. Timo Scheepmaken; 3. Mauro Scheepmaken

Middel: 1. Jarno Boezelman; 2. Yemke Scholten; 3. Jinte van der Veen

Klein: 1. Kim Kuipers; 2. Lyen Gerrits; 3. Yorden Gerrits.

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.