Home / archiefcentraal / hans van schuppen leidt tangoworkshop spoom

hans van schuppen leidt tangoworkshop spoom

Salonorkest Spoom houdt zaterdag 13 april in Dalfsen een tangowork-shop voor iedereen die het leuk vindt om samen muziek te maken of die eigenlijk altijd al eens een tango wilde leren spelen. De tangoworkshop wordt geleid door Hans van Schuppen. Voor wie Hans van Schuppen niet kent: hij is accordeonist en bandoneonist in het Malando Orkest én dirigent van twee accordeonorkesten in de regio. Wat gaat hij Spoom leren? “Ik ga jullie leren hoe spannend een tango kan klinken, hoe een tango kan spetteren.”

Olé Guapa is een van de tango’s die op 13 april zeker aan de orde zullen komen. “Verder staat er ook een tango van mijzelf op het programma en de tango ‘La Yumba’ van Pugliesie. Pugliesie is een Argentijnse componist en yumba betekent gewoon hoempa.” Dus eigenlijk een Hollandse klompendans? Ja, maar dan wel ánders.

Hans bespeelt alles waar een balg aan zit

Op de website van Hans van Schuppen staat het al te lezen: hij kreeg vanaf zijn negende jaar accordeonles. Waarom kiest een jongetje van 9 jaar voor de accordeon? “Ach, eigenlijk komt dat door mijn vader. Mijn vader had het heel graag zelf willen leren, maar voor hem, als oudste in het gezin, was die mogelijkheid er niet. Ik ging dus accordeon spelen en dat ben ik blijven doen. Op mijn tiende deed ik al voor het eerst aan een concours mee en op mijn zestiende won ik voor het eerst het landelijk concours.” Hans vond de accordeon dus leuk. Zijn vader ook, want die heeft zonder bezwaar acht jaar lang gezorgd voor vervoer van en naar de les.

En nu bespeelt Hans alles waar een balg aan zit: de accordeon, de trekzak, de concertina én de bandoneon. “Het verschil tussen die instrumenten is wel heel groot”, aldus Hans, “en de techniek om ze te bespelen ook. De bandoneon is uiteindelijk het meest lastig. Maar als ik in mijn accordeonorkest speel, pak ik er wel altijd even de bandoneon bij, hoor.” Hans is in 1988 op het conservatorium afgestudeerd als docerend musicus, in 1989 bovendien als uitvoerend musicus. Vanaf 1990 heeft Hans van Schuppen een fulltime baan als docent accordeon op muziekscholen in Veenendaal, Bemmel en Wychen. “Dat ik dit al sinds 1990 kan doen, zegt iets over de belangstelling voor het instrument. Die belangstelling is vrij stabiel.” Misschien ook met dank aan de traan van Máxima?

Accordeon: van kroeg tot concertzaal

In de tijd van Bach of Chopin werd er niet voor accordeon geschreven. Het instrument bestond toen immers nog niet. Maar ís er ook ‘klassieke’ accordeonmuziek of moeten we voor accordeonmuziek vooral aan salonorkesten en tango’s denken? “Met een accordeon die links niet de standaardbassen heeft maar melodiebassen, heb je bijna dezelfde mogelijkheden als die je op het klavier van een piano hebt. Scarlatti klinkt heel goed op een accordeon. Bach ook. En laten we wel zijn: als Bach een bepaald instrument niet voorhanden had, gebruikte hij ook gewoon een ander instrument. En hoeveel thema’s namen componisten niet van elkaar over? Dat vond men toen een eerbetoon – nu zeggen we: plagiaat.” Klassieke muziek en de accordeon zijn wat Hans van Schuppen betreft dan ook een prima combinatie. Maar hij noemt in één adem ook de hedendaagse composities voor accordeon. “Ach, er is zo ontzettend veel. Je kunt een accordeonist in de kroeg zetten maar evengoed in de concertzaal.”

Een wereld aan kansen

Hans van Schuppen dirigeert twee accordeonorkesten: Con Amore in Wychen en Milonga in Zwolle. Daarnaast is hij dus muziekdocent, speelt hij in het Malando Orkest én hij schrijft muziek. Wat is het leukst om te doen? “Dirigeren vind ik ontzettend leuk en ik probeer me daar ook nog steeds in te verbeteren. Verder kreeg ik drie jaar geleden de vraag om een stuk muziek te componeren. Ik heb wel even getwijfeld of ik dat zou kunnen, maar ik heb het gewoon gedaan. En ook dat is heel erg leuk om te doen. Tijdrovend, dat wel. Zeker voor je omgeving.” Filmmuziek componeren en méér concerten geven – ook dingen die Hans graag zou willen. Een zware blessure die hij direct na zijn afstuderen aan het conservatorium opliep, heeft ervoor gezorgd dat hij het geven van concerten wat meer naar de achtergrond heeft moeten verplaatsen. Maar de optie filmmuziek ligt wat hem betreft nog helemaal open. Een wereld aan kansen. Waarvan akte.

Meedoen kan nog!

Speel je viool, cello, contrabas, dwarsfluit, klarinet (bes), trompet, fagot of accordeon en heb je zin om zelf zo’n spannende tango te spelen? Je kunt je nog tot 27 maart opgeven, via de website www.salonorkestspoom.nl. Of bel even met Yvonne te Woerd, 06 54 79 58 00. Het zijn met name de viool- en contrabaspartijen die nog versterking kunnen gebruiken, maar laat je daar als fluitist of cellist vooral niet door afschrikken: je bent van harte welkom op 13 april.

Lees ook

Jeugdige Ommenaar zet zich in voor gezonder Ommen

OMMEN – Onlangs nodigde Wethouder Ko Scheele met onder andere jeugd, onderwijs, cultuur en sport …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.