drie sprekers over duurzaamheid vilsteren

Om te beginnen gaf wethouder Ilona Lagas uitleg over het nieuwe gemeentelijke omgevingsplan en de gevolgen daarvan voor Vilsteren. Er ontstaat volgens haar een nieuwe manier van denken op een doelgerichte manier. Met deze nieuwe omgevingsvisie in de hand worden initiatieven bekeken van mensen in het woongebied samen met alle betrokken partijen bekeken. Het belangrijkste doel daarbij is draagvlak creëren bij omgeving en politiek. Er wordt gekeken naar wat er wel kan en niet naar de onmogelijkheden. Het aantal mogelijke invullingen voor bestemmingsplannen daalt in deze nieuwe omgevingsvisie van 33 naar 5.

Als tweede spreker wist Timo Veen van duurzaam Hoonhorst de aanwezigen te boeien over het traject dat is afgelegd om Hoonhorst te verduurzamen. In Hoonhorst is verduurzamen heel breed aangepakt: van leefbaarheid en economie tot op het sociaal vlak. Dit is in 2010 beloond met een prijs van 1.500.000 euro voor het duurzaamste dorp van Overijssel. Dit geld is weer besteed aan duurzame projecten voor de hele bevolking van Hoonhorst. De initiatieven van bewoners en plaatselijk bedrijven en de korte lijnen hiertussen maken het hele verduurzaamingsproces tot een groot succes.

Als laatste gaf Rene Kuizenga van Duvast een toelichting op de maatwerkadviezen die hij maakt voor woningen en heeft gemaakt voor drie woningen in Vilsteren. “Als je energiebesparende maatregelen wilt doorvoeren moet je eerst weten waar je nu staat, vandaar deze nul-meting,” aldus Kuizenga in zijn presentatie. “Van hieruit kunnen maatregelen worden genomen om de energierekening te laten dalen.” Na afloop was er een levendige discussie over hoe dit in Vilsteren aangepakt kan worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.