dalfser dialect in trefkoele

De jaarlijkse Dalfser dialectavond werd donderdag 28 maart gehouden. Net als voorgaande jaren was het een coproductie tussen de Bibliotheek en de Historische Kring Dalfsen. De presentatie van de avond in de Trefkoele was in handen van Jan Sibelt die weer op zijn eigen speelse wijze het publiek de avond meenam in het Dalfser dialect.

Voordat de ruim vijftig bezoekers het spel ‘Kiek’n waij zegt’ speelden, las Klaske Bakker-de Wilde uit Nieuwleusen gedichten voor uit werk van haar overleden moeder Lammie de Wilde-Knol.

Het verhaal van de avond was geschreven door Wim van Leussen, groot kenner van het Dalfser dialect. Hij las een verhaal voor met als titel ‘Ongeleungn Woor’, een prachtig verhaal doorspekt met veel moeilijke uitdrukkingen. Daarna werd het spel Kiek’n waj zegt gespeeld. Dertig vragen in multiple choice zoals krasgat (zijspleet in kleding), garfkamer (consistoriekamer) en astraant (brutaal). Wat dacht u dat betekent: ‘loaw Griete nog ma een keer kussen?’ Nee, geen lief meisje kussen maar nog een borrel inschenken! Het niveau van de ingeleverde formulieren was dit jaar hoog. Er was echter slechts een persoon die alle 30 vragen goed had. De heer Hendrikus Tuten uit Nieuwleusen. De boekenbon was voor hem naast een oorkonde waarmee hij zich een jaar lang ‘Kenner van het Dalser dialect 2013’ mag noemen.

Gerlof Veldhuis zorgde deze avond met pianomuziek weer voor de muzikale noot. Tot slot vertelde Margot Boesenkool nog even iets over de op handen zijnde verbouwing van de Trefkoele en Bibliotheek waarna Jan Sibelt nog een gedicht voorlas van Johanna van Buren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.