Home / archiefcentraal / column toos werkloos opbouw cv en brief

column toos werkloos opbouw cv en brief

Eerder gaf ik al aan dat het verstandig is je cv en sollicitatiebrief onder de loep te nemen. Om op te vallen uit misschien wel 150 brieven, moeten die er toch goed uitzien!

Ik heb mijn cv laten bekijken door een vriendin die er verstand van heeft. Ze heeft me haar cv gemaild en die heb ik omgebogen naar een bruikbaar cv voor mij. Dan is er nog de vraag of er een foto op moet of niet. Op zich hoeft het niet, maar gezien mijn leeftijd heb ik besloten om het wel te doen. Een cv mag maximaal twee A4-tjes beslaan, wil een recruiter of P&O’er hem niet wegleggen.

Voor de brief kun je het best een vaste opbouw gebruiken: vertel waar je de vacature gevonden hebt (dat kan vaak in één zin). Motiveer waarom je op deze vacature solliciteert en maak duidelijk waarom jij geschikt bent voor de baan. Tenslotte sluit je bijvoorbeeld af met: ik ben graag bereid mijn sollicitatie toe te lichten. Lees je brief kritisch door en laat hem bij voorkeur ook lezen door een bekende. Spelfouten zijn ‘dodelijk’, dus zorg dat je brief er op dat gebied prima uitziet.

Als je eenmaal je cv gemaakt hebt, is het ‘ei’ gelegd. Dat geldt niet voor de brief, want die moet elke keer aangepast worden aan de vacature en de competenties die gevraagd worden. Op mijn cv staat in grote lijnen wat ik gedaan heb in een bepaalde functie, maar staat daar nu net niet die taak bij die wel genoemd staat in de vacaturetekst, dan pas ik mijn cv wel aan.

Bij mijn vriendin met het loopbaanadviesbureau heb ik een vijftal sessies gevolgd. Ze heeft me laten inzien wat voor mij belangrijk is in een baan en welke beroepen daar bij kunnen horen. Ik heb me moeten verdiepen in bepaalde functies en heb gevraagd of ik eens mee mocht lopen met iemand die bijvoorbeeld de functie van verzuimcoördinator heeft. Ik kwam erachter dat dit nog niet zo gemakkelijk gaat, want mensen vinden dit al snel te lastig en het levert hen niets op.

Het traject heeft me onder andere geleerd dat ik het werken met mensen belangrijk vind, dat ik sparren en samenwerken prettig vind, dat ik ruimte en het liefst ook zeggenschap nodig heb in mijn werkzaamheden en dat ik (op dit moment in mijn leven) een parttime baan wil onder kantoortijden het liefst. Die baan moeten we dan maar eens gaan vinden!

Toos W.

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.