Home / archiefcentraal / column arno van dijk toppers

column arno van dijk toppers

Alle kinderen hebben talenten. Goede opvoeding en onderwijs helpen om die te ontwikkelen. Enkele leerlingen hebben meer in hun mars. Zij kunnen met oefening uitgroeien tot toptalenten.

In het verleden ging de aandacht in ons onderwijs vooral uit naar leerlingen met achterstanden. Gelukkig geniet talentontwikkeling nu ook aandacht. Natuurlijk, iedereen moet een bepaald basisniveau halen. Maar kinderen die over uitzonderlijke talenten beschikken moeten de kans krijgen om werkelijk te kunnen schitteren. Ook op het artistieke en sportieve vlak. Toptalenten verdienen passende begeleiding.

Die instelling ontmoette ik afgelopen week toen ik meedeed aan een debat over de veranderingen vanaf 2014 in de Europese Unie. De Europese Unie heeft bijgedragen aan allerlei projecten in het Vechtdal. Op veel voorzieningen prijkt daarom het blauwe logo met de gele sterren. Met ingang van 2014 gaat er echter veel veranderen. Dan zijn er geen EU-gelden meer voor rotondes, fietspaden en theehuisjes. Want dat is slechts rondpompen van geld.

De eisen voor toekenning worden fors aangescherpt. Nederland moet 80 procent van de regiogelden gaan besteden aan kennis en innovatie. De EU gaat zo van de oude structuurpolitiek, gericht op achterstandsgebieden, over naar een evenwichtiger systeem. Europarlementariër (en onderhandelaar EU Structuur en Investeringsfondsen 2014-2020) Lambert van Nistelrooij gaf helder aan: “Vanaf 2014 zetten we vooral in op EU-investeringen die direct bijdragen aan excellentie. Daar moet de regio het van hebben.”

Elke regio moet vooraf aangeven waarin men zelf kansen ziet. De gemeente Vechtdal in oprichting (oftewel de bestuursdienst Ommen-Hardenberg) heeft al een slimme specialisatie gevonden. Zij krijgt 260.000 euro uit Brussel om senioren, huisartsen, zorgverleners, welzijnswerkers, mantelzorgers en vrijwilligers beter te leren omgaan met ICT zodat de senioren langer en actiever hun zelfstandigheid kunnen behouden.

En wellicht nog belangrijker: dit project, I-age geheten, brengt de deelnemende organisaties en bedrijven in contact met topuniversiteiten en kennisinstituten door heel Europa. Zo creëren we samen nieuwe diensten en producten die we kunnen toepassen en exporteren. Top!

Arno van Dijk

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.