Home / archiefcentraal / cda fileert besluit over windmolens

cda fileert besluit over windmolens

“De provincie vindt het najagen van wind belangrijker dan het luisteren naar haar inwoners en naar het lokaal bestuur.” Dat zegt fractievoorzitter Annelies Bakelaar van het CDA in Ommen over het besluit over de windmolens in Ommen. Woensdagavond stemde Provinciale Staten vóór het Provinciaal Inpassingsplan (PIP), waarmee Overijssel Ommen buitenspel zette. Er komt nu onder meer een milieueffectrapportage, waarmee bijvoorbeeld de gezondheidsrisico’s onderzocht worden. Bakelaar fileert het optreden van Provinciale Staten.

“Tranentrekkend,” vond Bakelaar de statenvergadering. “De guillotine voor Ommen stond al klaar. Veel leden van de statencommissie waren zo onder de indruk van de commissievergadering waarin we met zoveel mensen hebben ingesproken. ‘Dit laat je toch niet onberoerd’ zei zelfs een van de woordvoerders gisteravond.”

Het CDA Ommen vraagt zich af waar die ‘beroering’ gebleven is. “Wanneer werd er echt geluisterd, waarom werd een democratisch genomen besluit van de gemeenteraad van Ommen niet gerespecteerd en wanneer was er sprake van consistent bestuur? We zijn teleurgesteld, voor de inwoners natuurlijk, maar ook als politiek Ommen.”

Bakelaar vervolgt: “Waar blijven we met elkaar wanneer we blijkbaar afspraken met het IPO of met welke andere instantie dan ook belangrijker vinden dan de gezondheid van inwoners. En wat te denken van draagvlak. De provincie zegt dit heel belangrijk te vinden, maar daar is weinig van te merken.” Vooral teleurgesteld is het CDA in de eigen collega’s van de statenfractie. Op uitgerekend de woordvoerder energie na, heeft de CDA Statenfractie voorgestemd. Fractievoorzitter Annelies Bakelaar en bestuursvoorzitter Jan Veurink gaan binnenkort een indringend gesprek aanvragen met de collega’s in de staten.

“Waar is het democratisch proces?” zo vragen Bakelaar en Veurink zich af. “De inwoners is niets gevraagd. En wat gaf Gedeputeerde Staten aan: ‘tja we wisten toch al dat het niets zou worden want niemand was en is er voor’.

Ook de inhoudelijke discussie deugde volgens het CDA niet. “De besluitvorming vond allereerst bijvoorbeeld plaats op basis van verkeerde plattegronden. Er waren allerlei non-discussies, maar echt praten over wat ons allen aan het hart gaat namelijk duurzame energie: ho maar.” De moties en amendementen waren volgens de partij slechts pleisters voor het bloeden.

Het CDA Ommen gaat zich beraden op hoe het nu verder moet. “Maar we zijn teleurgesteld, diep teleurgesteld.”

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.