zou de bouw nu vlot getrokken zijn

Den Haag is er uit. De maatregelen over huur en hypotheek die afgelopen week genomen zijn, helpen de bouwsector in ons land weer aan de praat. Want mensen weten waar ze aan toe zijn en daarom gaan ze huizen kopen. Is dat zo?

Komt de bouw weer op gang vanwege definitieve maatregelen? Of zou dat pas lukken vanwege juiste maatregelen? Dat laatste natuurlijk. Dus of het er beter van gaat worden?

Eerst het belang van de bouw.

Dat er nieuwe huizen gebouwd worden is van belang voor de economie. Als iemand een huis bouwt, verlaat hij in een groot aantal gevallen een ander huis. De kettingreactie levert werk in de bouw op. Maar ook bij woninginrichters, verkopers van tuinhekjes en bloembollen, de schilder, stratenmakers, de lampenkappenzaak, de slotenmaker, de verkoper van leuke dingetjes aan de muur en in de vensterbank, enzovoort. De markt achter de huizenmarkt is groter dan je kunt bedenken.

Dat er nieuwe huizen gebouwd worden is ook van belang voor je gezond. Goed wonen is goed voor je gesteldheid. Je huis moet niet te groot en niet te klein zijn. Klein beginnen, groeien als je een gezin krijgt, weer kleiner als je ouder wordt. Woon je prettig, voel je je prettig.

Belang genoeg dus om de bouw weer vlot te trekken. ‘Duidelijkheid bieden’ is het politieke toverwoord. Honderd dagen geleden zei Rutte: “hier moeten we het mee doen, dit is het pakket voor de komende dertig jaar.” Toen geloofde Nederland dat al niet. Nu weer niet. Vooral ook, omdat we allemaal wel weten dat de juiste maatregelen niet genomen zijn.

De geboden duidelijkheid is er een van zachte heelmeesters en stinkende wonden. Een compromis wegens politieke meerderheid. Starters een beetje tegemoet komen en een beetje niet. Huurders iets meer geld vragen, maart niet wat het echt moet zijn. Het is net allemaal twee keer niks en je proeft aan alles dat de discussie nog lang niet over is.

De echte oplossing? Huizen kopen moet je niet subsidiëren. De enige partij die daar nog voor is, is de partij die tegen subsidies is. Wie een huis wil kopen, moet dat vooral helemaal zelf weten. En als je een huis van de overheid huurt via een woningstichting, dan moet je flink meer huur betalen als je goedkoop woont en veel verdient. En anders koop je maar. Neemt de overheid die maatregel, dan weet iedereen dat dat het is voor de komende dertig jaar. Pas dan bloeit de bouw weer op. Morgen al. Net zoals dat in de landen om ons heen gisteren al.

logo Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.