zorgbestuurder ommen werkt goed samen

Ommen wil minder eenzaamheid onder ouderen, minder alcoholgebruik onder jongeren en minder overgewicht bij alle leeftijdsgroepen. Daarnaast wil de gemeente problemen bij het opgroeien en opvoeden sneller signaleren en het aantal sterfgevallen als gevolg van hartstilstanden terugbrengen. Het zijn de speerpunten in het gezondheidsbeleid van Ommen voor de komende jaren. Onlangs boog de gemeenteraad zich over de Nota Lokaal Gezondheidsbeleid 2013 tot en met 2015. In dit dossier laten Wethouder Ko Scheele, directeur Ouderenzorg van de Saxenburgh Groep Harm Potze en huisarts Paul Habets hun licht schijnen over het gezondheidsbeleid in Ommen. Vandaag: Harm Potze.

Harm Potze is tevreden. De directeur Ouderenzorg van de Saxenburgh Groep is erg te spreken over de samenwerking tussen de verschillende zorginstanties in Ommen en de gemeente. Potze gaat daarbij vooral in op de organisatorische kant van de zorg.

“De nota over het gezondheidsbeleid van de gemeente is tot stand gekomen door overleg met allerlei groepen, zoals ouderenbonden en welzijnsorganisaties. Het is dus een breed gedragen stuk. Ommen is voorloper op het gebied van initiëren van overleg en het bij elkaar brengen van groepen. Dat gebeurt lang niet in alle gemeentes op die manier.”

Volgens Potze is die samenwerking ook noodzakelijk om de problemen en de veranderingen binnen de zorg op te kunnen vangen. Hij doelt bijvoorbeeld op de overheveling van de uitvoering van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) naar de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Daardoor komen allerlei taken op het gebied van zorg en ondersteuning voor ouderen en mensen met een beperking bij de gemeente te liggen. “Dat levert allemaal veel onzekerheid op voor de cliënten.”

Een ander probleem is het kabinetsplan om ouderen langer thuis te laten wonen. Mensen met een laag ‘zorgzwaartepakket’ (ZZP) komen niet meer in aanmerking voor een plekje in een verzorgingstehuis als Oldenhaghen. “De vraag is dan of er wel voldoende andere geschikte woningen zijn voor die mensen. Dat zijn problemen die we samen moeten aanpakken.” Ook de nieuwbouw van Oldenhaghen is volgens Potze nog geen gelopen koers. “Verschillende woningcorporaties hebben al gezegd dat ze vanwege de kabinetsplannen niet meer willen investeren en ook Jan Sinke van De Veste heeft dat gezegd. Maar voorlopig ga ik er nog steeds vanuit dat het nieuwe Oldenhaghen er komt.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.