wethouder gezondheid is van iedereen

Ommen wil minder eenzaamheid onder ouderen, minder alcoholgebruik onder jongeren en minder overgewicht bij alle leeftijdsgroepen. Daarnaast wil de gemeente problemen bij het opgroeien en opvoeden sneller signaleren en het aantal sterfgevallen als gevolg van hartstilstanden terugbrengen. Het zijn de speerpunten in het gezondheidsbeleid van Ommen voor de komende jaren. Onlangs boog de gemeenteraad zich over de Nota Lokaal Gezondheidsbeleid 2013 tot en met 2015. In dit dossier laten Wethouder Ko Scheele, directeur Ouderenzorg van de Saxenburgh Groep Harm Potze en huisarts Paul Habets hun licht schijnen over het gezondheidsbeleid in Ommen. Vandaag: Ko Scheele.

‘Gezondheid is van iedereen’

Vraag een burger wat voor hem het meest belangrijk is. Dan is de kans groot dat hij zegt: een goede gezondheid. Gezondheid werd vroeger gezien als afwezigheid van ziekte. Tegenwoordig gaat het om meer, om welbevinden. En dat is ook van belang voor beleidsmakers. Als het gaat om ziekte hebben we het al gauw over de ziekenhuizen en de specialisten, vaak op afstand bereikbaar. Als het gaat om welbevinden hebben we het over bewegen in de buurt, over welzijnsactiviteiten dichtbij. En dat raakt dus iedereen, zo is gezondheid van iedereen.

Gemeente en gezondheidsbeleid

De gemeente Ommen heeft onlangs een gezondheidsnota gepresenteerd. Natuurlijk is gezondheid vooral ook een verantwoordelijkheid van de mensen zelf. Je beslist zelf over je leefstijl. Maar de gevolgen van ongezonde leefstijl raken de samenleving, zo raakt gezondheid ons allemaal. Een gemeente doet er goed aan om daar oog voor te hebben. En ze heeft ook genoeg mogelijkheden, denk alleen al aan sport en bewegen. Onder kinderen onder 12 jaar heeft al meer dan 12 procent last van overgewicht. Onder de volwassenen is dat al ruim 40 procent en dat stijgt nog steeds. Bewegen is de remedie: het maakt fitter, gezonder en voorkomt een hoop chronische aandoeningen. Met de huisartsen zijn we bezig met het project ‘Beweegkuur’, speciaal gericht op burgers met een verhoogd risico op overgewicht. Maar het meest belangrijke is wel het bewegen in de wijk met projecten als “Ik lekker fit” voor jongeren en “GALM” voor ouderen. Niet voor niets hebben we met onze combinatiefunctionarissen extra geld ingezet voor sport in de wijk.

‘Fris over drank’

Alcoholmisbruik staat op de agenda. Gelukkig merk ik ook bij de horeca een kentering op dit gebied. Scherpe controles op gebruik onder 16 jaar, maar ook nadenken over goede alternatieven zoals alcoholvrije cocktails. “Minder drank, meer scoren” heette dat terecht. Maar dat is dus niet genoeg. Het grootste alcoholgebruik vindt namelijk niet plaats in de horeca en zelfs niet in keten, maar gewoon thuis bij ouders. 21 procent van de groep 12-15 jarigen drinkt alcohol. Dat is zelfs wettelijk verboden, maar meer dan een derde van de ouders vindt dit wel goed. Ruim 18 procent van de volwassenen drinkt overmatig alcohol. Dan weten we waar die kinderen hun voorbeeld vandaan halen… Nu zijn er veel broodje-aap-verhalen over alcohol. Een voorbeeld: “Je kan beter kinderen thuis leren drinken, want dan leren ze maat te houden”. Onzin. Alle onderzoeken wijzen uit dat als kinderen voor hun 16e drinken, ze later vaker en meer gaan drinken. En ook dat kinderen, zelfs tot hun 24e hersensterfte hebben bij overmatig alcoholgebruik. Die hersens herstellen niet meer. Reden genoeg voor gemeentelijke actie, Vechtdal-breed. We hebben een stevig project “Fris over drank”, dat de gemeenten Dalfsen, Hardenberg en Ommen gezamenlijk uitvoeren. Zo verbeteren we de mogelijkheden voor gezondheid voor iedereen.

Voel je goed

Maar gezondheid gaat dus verder dan het fysiek goed in je vel zitten. Het hoeft geen betoog dat sociale en psychische factoren van groot belang zijn voor je gezondheid. Op dat punt hebben we nog een wereld te winnen. Voor jong en oud. Bij jonge gezinnen valt op dat er veel behoefte is aan goede informatie over opvoeden en opgroeien. Daar wordt in voorzien door ons Centrum Jeugd en Gezin. Bij maar liefst een vijfde van de kinderen onder de 12 jaar zijn er aanwijzingen voor psychosociale problemen. Nemen we dat voldoende serieus?

In Ommen voelt zo’n 42 procent van de ouderen zich enigszins of zelfs erg eenzaam. Eenzaamheid is de belangrijkste oorzaak voor depressieve klachten. Gelukkig is er in Ommen oog voor dit probleem. Samen met de huisartsen en zorgorganisaties is een Meldpunt Eenzaamheid opgericht waardoor we sneller en beter dit probleem kunnen signaleren en oppakken. En de voorzieningen worden ook steeds beter: wijksteunpunten in Nijenhaghen en straks in Alteveer, waar voor bewoners en wijkbewoners gezamenlijk sociale activiteiten worden georganiseerd. Dat kan van alles zijn, kaartavonden, biljarten, bingo noem maar op. We werken naar een voor Ommen dekkend aanbod. In de kernen rond Ommen hebben we steeds meer buurt- of kulturhuzen. In Ommen hebben we wijksteunpunten in Nijenhaghen en straks ook in Alteveer en in het nieuwe Oldenhaghen. Er is ook nog een mogelijkheid om een wijkcentrum aan de overkant van de Vecht, bij de Stekkenkamp te bouwen.

Met een stevige impuls in welzijn kan je werken aan een gezonder leefklimaat. Dat is als zuurstof voor de mens. Het mooie is dat er kansen liggen om dat gezamenlijk te doen. Zo werken we samen aan gezondheid voor iedereen.

Ko Scheele, wethouder. K.scheele@ommen.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.