stegeren laat zich horen over windmolens

De provincie is van plan om tien windmolens in het gebied op de grens van Ommen en Hardenberg te plaatsen. De gemeenteraad van Ommen sprak zich unaniem uit tegen dit windmolenpark, maar de raad van Hardenberg stemde vóór. Nu is Provinciale Staten – de ‘gemeenteraad van de provincie’ – aan zet.

Omwonende Alex Smit concentreerde zich bijvoorbeeld op het ‘misverstand’ dat er in Stegeren voldoende ruimte is voor windmolens, zoals werd verondersteld. Met kaarten en cirkels maakte hij duidelijk dat de windmolens volgens de plannen te dichtbij woningen komen te staan. De plannen zouden gebaseerd zijn op achterhaalde regels. Ook wees hij op verschillende omliggende landen, waar strengere regels voor de minimale afstanden gelden. “Wanneer wij diezelfde afstanden zouden hanteren zou er helemaal geen ruimte meer zijn voor de windmolens. En die regels zullen er niet voor niets zijn.”

Namens de Stichting BOLDOR – de Stichting tot behoud van het Open Landschap tussen Dedemsvaart, Ommen en Rheezerveen – hield Karel Mangnus een uitgebreid verhaal over het geluid van de windturbines. Hij sprak over het ‘laagfrequent geluid’ dat de molens produceren en de gevolgen daarvan voor mensen. “Je hoort het niet of nauwelijks, maar ons lichaam reageert er wel op. Onderzoek toont aan dat het kan leiden tot verstoorde nachtrust, vermoeidheid, hoofdpijn en hoge bloeddruk.”

Ook onder meer wethouder Ilona Lagas, CDA-fractieleider in Ommen Annelies Bakelaar en CDA-raadslid Arno van Dijk uit Dalfsen spraken zich uit. De algemene tendens was dat men zich voorstander van duurzame energie, maar tegenstander van de windmolens toonde.

In het debat dat na afloop van de inspraakronde volgde, toonde de PVV zich faliekant tegen de windmolens. SP en VVD waren ook niet al te positief, terwijl D66 bereid is om het windmolenplan te laten varen wanneer het doel van 80 megawatt aan windenergie met andere middelen gehaald wordt.

Gedeputeerde Bert Boerman was van mening dat er geen keus is en dat het provinciale doel van 80 megawatt aan windenergie gehaald dient te worden. Volgens hem zou de provincie de regie uit handen geven wanneer Overijssel Ommen niet overrulet en de windmolens dus niet plaats. In dat geval kan het rijk de provincie overrulen en volgens Boerman kan het aantal windmolens dan zomaar eens verder opgeschroefd worden.

Op 6 maart wordt het windmolenplan besproken in de Provinciale Statenvergadering. Dan wordt besloten of er een Milieu Effect Rapportage (MER) moet worden uitgevoerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.