spijkerschrift hedendaagse geldtradities

Iedereen heeft zijn dromen en wensen, als je geluk hebt zijn deze uitvoerbaar, maar meestal blijft het bij een mooie gekoesterde droom. En bij een programma over auto’s mijmert Senior dat hij op een dag – bij een juiste postcode of lotnummer – hij zichzelf wel in een Cadillac Escalade ziet rondrijden. Een jeugdige familievriend droomt liever van een Range Rover Vogue. Want dat past beter bij hem, vindt hij.

Met mijn aandacht half bij het gesprek in de woonkamer, schiet mij een vraag te binnen of het je het met auto’s net zo kunt stellen als met honden. “Hoezo?” “Nou, Ze zeggen dat je aan de hond kunt zien, welke eigenaar erbij hoort. Geldt dat ook voor de eigenaren van hun bolide?”

En dan zit ik plots midden in een discussie over oud en nieuw geld. De relevantie van de vraag ontgaat mij volkomen. Volgens de één rijden Welgestelden van Weleer in de wat klassiekere modellen. De ander is het daar niet mee eens en weet zeker dat de adel in een Range Rover rijdt. Ik weet niet meer wat voor auto’s er vervolgens allemaal de revue passeren, maar de auto’s waar De Molletjes Enzo in rijden behoren zeker niet tot die klasse.

En zo steggelen de mannen nog even door, terwijl ik me nog steeds afvraag of die auto annex hondbewering klopt. Reken ik dit bij mezelf af, dan is het niet gek dat ik me volledig op mijn gemak voel in mijn autootje en vergelijk ik manlief met zijn auto dan past hij ook volledig in het uiterlijke beeld. Betrouwbaar, stevig en doordacht. En innerlijk komt het aspect veiligheid volledig tot zijn recht. En de autokeuze van onze huisvriend bevestigt zijn leeftijd. Snel en Sportief.

Na enig onderzoek op het internet kom ik erachter dat oud geld zich graag bevindt in oude aftandse auto’s. Liefst van een Frans merk, en zeker geen Duits. En tijdens het kijken van een [url=http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1113994[filmpje][/url] valt het mij op dat aristocratie zich laten lezen van het gezicht en spraak.

Nieuw geld ziet er anders uit dan oud geld. Oud geld houdt van grind op het tuinpad, mos op de muur en een gebutste Landrover op het erf van een indrukwekkend aantal hectares. Geen nieuwe spullen, maar familiestukken die zich al generaties lang in de familie bevinden. Nieuw geld is meer van opsmuk en blingbling als je de kappersblaadjes mag geloven. Nieuw lijkt mij snel oud en uit bij deze geldgeneratie.

De conclusie die ik trek is dat een auto wel degelijk past bij de persoon. Bij ons geen sprake van oud of nieuw geld. Daar zijn de auto’s niet naar. En dat is terug te vinden in de keuze van mijn auto en mijn praktische aard. Kort en bondig, net als de hond: Let’s (Ay)Go!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.