spijkerschrift getoetst voor de toekomst

Mijn dochter had deze week De Toets en begrijpt de drukte eromheen ook niet. Wel is het haar duidelijk dat het belangrijk is voor de beslissing van haar schoolniveau, echter haar zorg op dit moment is naar welke school ze wil. Getogen met kauwgom en extra drinken in de tas vertrekt ze opgewekt van huis. Een goed humeur scheelt in ieder geval een paar punten bij het maken van de toets.

Ik heb geen idee wat mijn score destijds was. Samen met het gros van klas zes belandde ik in de brugklas. In het examenjaar werd het me nog steeds niet duidelijk wat ik later wilde worden. Wat ik me wel kan herinneren is dat mijn niet-weten-wat als lastig werd ervaren. In mijn beleving kreeg een ieder die het wel wist alle begeleiding en ik zat als een kluitje in het riet. Wat vind je leuk en wat kun je goed: daar had ik teveel antwoorden op.

Misschien moet de Cito-toets zijn insteek veranderen naar een toets die kijkt wat bij je past en waar je plezier in hebt. Die je talenten naar boven brengt. Na acht jaar lagere school mag het wel duidelijk wezen waar je beperkingen liggen in spellingsvaardigheid en waar je rekenkundig in uitblinkt. Daar heeft de Cito de hele lagere schooltijd een blik op mogen werpen, dus hoe belangrijk is dan die eindtoets? Mijn dochter deed haar best en dat is al een voldoende waard.

De vraag wat ze later worden wil, wordt steevast beantwoordt met: “Dat weet ik niet.” In een dierenwinkel werken lijkt haar leuk of iets met de computer. Tekenen doet ze ook graag en met de handen bezig zijn: creëren van vele mogelijkheden. Ergens herken ik mezelf in haar. Creativiteit en veelzijdigheid. En dat is behoorlijk lastig als blijkt dat je daarmee bent over-getalenteerd. Ik kan het weten, want ik weet het ook nog steeds niet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.