scholendebatten nu ook in ommen

Met het oog op de komende gemeenteraadsverkiezingen wil VVD Vechtdal de succesvolle scholendebatten die sinds jaar en dag worden gehouden in Dalfsen, uitbreiden naar Ommen. Doel van de debatten is de jeugd duidelijk maken hoe de politiek werkt en wat de rol van de burger nu precies inhoudt. “Kinderen en ook veel volwassenen denken dat de politiek alleen maar in Den Haag wordt bedreven en iets is waar ze zelf geen invloed op hebben”, zegt Dalfsenaar Roelof Schuring die samen met Irene Schunselaar uit Ommen de organisatie heeft overgenomen van grondlegger Jan Oomkes. “Maar niets is minder waar. Tweede Kamerleden zijn volksvertegenwoordigers die door het volk worden gekozen en als taak hebben hun achterban zo goed mogelijk te vertegenwoordigen. Ze zijn ook benaderbaar voor het publiek. Wanneer je iets vindt of iets wilt, kan je dat gewoon met hen bespreken. Als burger heb je dus wel degelijk invloed op wat er in Den Haag wordt besloten.”

“De debatten zijn leuk en leerzaam”, vindt Schunselaar. “In de maanden voorafgaand aan het debat, volgen de leerlingen een lesprogramma over de werking van de democratie. In de voorgaande jaren brachten ze het geleerde begin mei in de praktijk tijdens een debat in de Dalfser Raadszaal. De reacties waren steeds zo enthousiast, dat we het vanaf dit jaar ook in Ommen gaan organiseren.”

De werkgroep heeft een oproep gedaan aan scholen om mee te doen en is bezig een nieuw lesprogramma samen te stellen, afgestemd op de gemeenten Dalfsen en Ommen. De debatten worden gehouden voor de verkiezingen in maart 2014. Schuring hoopt dat deze mogen plaatsvinden in de Raadszalen van Dalfsen en Ommen. De winnende scholen strijden vervolgens tegen elkaar op het Binnenhof in Den Haag. Zij zullen daar ontvangen worden door Tweede Kamerlid Malik Azmani. “We hopen de politiek op deze manier dichter bij de jeugd te brengen en hen te laten zien dat zowel de landelijke- als de gemeentepolitiek iedereen aangaat. En sterker nog, dat het iets is waaraan ook jij kunt deelnemen.”

Bel voor opgave of info Roelof Schuring
 (VVD Dalfsen rpschuring@hotmail.com 06 – 143 61 873) of Irene Schunselaar
 (VVD Ommen irene.schunselaar@gmail.com 06 – 814 70 451).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.