politici moeten doen wat de burger wil

Opinie –

Het CDA en de VVD hebben zo hun eigen manieren om geschikte volksvertegenwoordigers te werven. “We zoeken de mensen die op feestjes en verjaardagen hun mening over de gemeente geven,” stelt Cornelissen, provinciaal secretaris van de partij. “Het is belangrijk dat er redelijke mensen met verstand van zaken in de raad zitten,” zegt VVD’er Lagas.

‘Ja ik wil in de gemeenteraad! Klagen over politiek lucht op, actief meedoen lost op!’ Dat staat straks op de verkiezingsposters van het CDA. Mogen we de dames en heren van het CDA er aan helpen herinneren dat er van de twee CDA-wethouders in Raalte van het huidige B&W nog precies nul op hun stoel zitten? Hoezo meedoen! Dat ruimt op, zou je denken.

Ook mooi: de VVD-cursus voor gemeentepolitiek, zodat nieuwkomers al vast weten wat ze te wachten staat. Nieuwe mensen leren hoe de huidige politici het doen, is suggereren dat de huidige politiek het goed doet. Het lijkt ons veel beter de huidige politici op cursus te sturen hoe je politiek bedrijft (hoe je het volk vertegenwoordigt) in de huidige tijd van socialmedia.

Gedeputeerde, raadspleinsessie, bestemmingsplan, B&W, interpellatie, coalitie, presidium… zo maar een paar woorden waarvan iedere politicus denkt dat iedereen weet wat het is. Raadspleinsessies vinden we zelf nog wel het mooist. Je moet je voorstellen dat de raad eens per maand vergadert. Om die vergaderingen een beetje voor te bereiden, worden de onderwerpen in de aanloop van alle kanten belicht. Een clubje politici praat er over vanuit de visie cultuur, vanuit de visie veiligheid, vanuit de visie verkeer, het ligt maar aan het onderwerp. Laatste praatrondje gaat over het geld. Willen we het, maar willen we het ook betalen? Die vergaderingen voor de raad uit heetten vroeger commissievergaderingen (want je had een commisie cultuur, een commissie veiligheid, en zo voort), nu heten ze raadspleinsessies. Welke idioot dat bedacht heeft…

De andere woorden gaan we niet uitleggen, want het is niet zo dat de burger zich moet aanleren hoe de politiek in elkaar zit, het is tijd dat de politiek moet leren wat de burger wil. Want zo is de democratie nu eenmaal bedoeld. Politici zijn vooruitgeschoven mensen die namens de burger doen wat er gebeuren moet.

logo Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.