Home / archiefcentraal / op cns ommerkanaal krijgt elk talent een kans

op cns ommerkanaal krijgt elk talent een kans

Van de 32 ‘Excellente Scholen’ die Nederland sinds vorige week kent, staan er twee in het Vechtdal. Zowel CNS Ommerkanaal als De Carrousel in Dalfsen kregen dat predicaat vorige week in Den Haag toegekend door staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker. De onderscheiding, die een jaarlijkse traditie moet worden, beloont scholen die zeer goede resultaten halen, maar daarnaast een eigen ‘excellentiebeleid’ voeren. Zo stimuleert CNS Ommerkanaal ondernemerschap, terwijl de Carrousel speciale aandacht besteedt aan geschiedenisonderwijs. Vandaag deel 1: Ommerkanaal.

Jan Limbeck is een trotse directeur. Zijn school CNS Ommerkanaal hoort als ‘Excellente School 2012’ niet alleen bij de beste 32 scholen van Nederland, ook kwam Ommerkanaal vorige week als tweede uit de bus bij de provinciale ronde van de Nationale Onderwijsprijs. Ondernemerschap wordt door de school flink gestimuleerd. “Wij zien dat de leerlingen in hun geheel groeien en meer zelfvertrouwen en eigenwaarde krijgen.”

Het juryrapport van het Ministerie van Onderwijs maakte duidelijk dat CNS Ommerkanaal ‘over de volle breedte’ bijzonder hoge resultaten haalt. “Daarnaast mochten we ook een bijzonder project onder de aandacht brengen,” vertelt Limbeck. “Wij hebben hier het project Talentvol Ondernemen. Daarbij gaan kinderen soms dagelijks, maar in ieder geval wekelijks met hun eigen talenten aan de slag.” In verschillende teams werken de leerlingen bijvoorbeeld als kok, journalist, klusser of tuinder. De school beschikt dan ook over onder meer een kippenhok, een groentekas, een werkplaats en zonnepanelen. “Het is de bedoeling dat de leerlingen met hun eigen talent een product maken dat ze kunnen verkopen. Daarmee richten ze zich op hun eigen talenten en we zien dat de leerlingen in hun geheel groeien en meer zelfvertrouwen en eigenwaarde krijgen. We zien dat ook daadwerkelijk terug in de resultaten.”

Behalve de titel excellente school, incasseerde CNS Ommerkanaal vorige week nog meer waardering. Tijdens de provinciale ronde van de Nationale Onderwijsprijs eindigde de school als tweede achter De Vogelaar uit Raalte. Dit is een prijs voor scholen met verrassende en originele initiatieven, waaronder het project Talentvol Ondernemen valt. “Die waardering is mooi, maar de titel excellente school vind ik echt een topprijs.”

Volgens Limbeck heeft CNS Ommerkanaal de positieve waardering te danken aan het samenspel tussen de leerkrachten en de ouders. “We zitten allemaal op dezelfde lijn. De ouders zijn erg betrokken bij de school en we hebben een team met uitstekende docenten. En het belangrijkste is natuurlijk dat onze 62 leerlingen zelf laaiend enthousiast zijn. Ze zijn supertrots op wat ze met het project allemaal maken.”

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.