ommen wacht nieuwe bezuinigingsronde 4 miljoen

Ommen staat opnieuw voor een ingrijpende bezuinigingsronde. Voor 2017 moet de gemeente maar liefst 4 miljoen euro aan besparingen vinden. “Ik zie daarvoor kansen, maar het is ook wel een heel stevige opgave,” aldus wethouder van Financiën Ko Scheele.

De gemeente heeft flink last van de maatregelen van het nieuwe kabinet. Vanuit de Rijksoverheid worden diverse taken, met name op sociaal terrein, aan de gemeenten overgedragen. Die moeten dat echter wel met soms fors minder geld doen. Daardoor ontstaat een gat van in totaal ongeveer 4 miljoen euro op de meerjarenbegroting. “Doordat veel van die maatregelen pas in 2015 in werking treden, hoeven we voor 2013 en 2014 eigenlijk niks extra te doen om de begroting sluitend te houden. Vanaf 2015 gaan de tekorten echt oplopen. Voor ons als college zou dus de verleiding kunnen bestaan om achterover te leunen. Volgend jaar zijn er verkiezingen, dus we zouden kunnen zeggen: ‘Na ons de zondvloed’. Dat gaan we niet doen. We nemen onze verantwoordelijkheid en gaan dan ook voorstellen maken om onze meerjarenbegroting sluitend te houden. We hebben flink geïnvesteerd in vertrouwen van onze toezichthouders. Zowel accountant als provincie hebben vertrouwen uitgesproken in onze meerjarenbegroting. Dat willen we natuurlijk niet verspelen. Bovendien hebben we zo tijd om maatregelen zorgvuldig voor te bereiden en te bespreken.”

De bestuursdienst Ommen-Hardenberg moet daarom voor de zomer met ‘reële en concrete’ voorstellen komen om voor Ommen 4 miljoen aan besparingen te behalen. “In principe hebben we op de meerjarenbegroting al een overschot van een half miljoen, maar we gaan voor het hele bedrag. We willen ook graag dat de politiek iets te kiezen heeft. Dan kunnen we de gemeenteraad voorleggen dat die of die maatregel dit of dat effect heeft, zodat zij een keuze kunnen maken.”

Kansen en zorgen

Scheele geeft zelf al een paar voorzetten voor maatregelen. “Bijvoorbeeld voor de jeugdzorg en de AWBZ zie ik goede mogelijkheden om met minder geld toch kwaliteit te leveren. Dat kan door de zaken anders te organiseren. Daarnaast heb ik ook best flinke zorgen.” Zo wordt bijna driekwart van de 1,8 miljoen euro voor de huishoudelijke hulp gekort en deze maatregel treft volgens Scheele veel mensen met een toch al erg smalle beurs. Hoewel het college de bezuinigen vanuit het Rijk in principe niet wil compenseren, worden voor ‘echt asociale’ gevolgen uitzonderingen gemaakt. Ook de kortingen op de sociale werkplaatsen en diverse participatieprojecten voor de arbeidsmarkt baren Scheele zorgen. “We spelen daar wel op in door een vernieuwende aanpak. We betrekken de ondernemers er echt heel goed bij.”

Ondertussen wil Scheele Ommen niet ‘op slot’ zetten. “Er zit een aantal belangrijke zaken in de pijpleiding, zoals de woningbouw, de scholenbouw en investeringen in werkgelegenheid. Ommen heeft blijvend perspectief nodig, dus we gaan door met deze plannen.”

Nieuwe ‘Rijksklap’

De nieuwe bezuinigingsronde voelt voor Scheele enigszins wrang. “We zijn drie jaar geleden begonnen toen we al ruim drie miljoen moesten bezuinigen, tekorten hadden op de WMO en problemen hadden met de Drieslag. Dat hebben we nu allemaal op orde en dan krijgen we nu weer een nieuwe ‘Rijksklap’. Maar net als bij de vorige bezuinigingsronde is het belangrijk om met de samenleving op te trekken en draagvlak te hebben voor maatregelen. Mede doordat de burgers goed hebben meegedacht, hebben we de vorige bezuinigingsronde van ruim 3 miljoen euro tamelijk geruisloos doorstaan. Dat gesprek met de samenleving zullen we zeker weer gaan voeren.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.