noten feitelijk een minderheidskabinet

Het kabinet van VVD en PvdA heeft geen meerderheid in de Eerste Kamer. Om voorstellen ongeschonden door de Senaat te krijgen, is steun van één of meer andere partijen nodig. Noten waarschuwde tijdens de kabinetsformatie in een opiniestuk in NRC Handelsblad al dat de minderheid in de Eerste Kamer een probleem zou kunnen worden. In wat hij ‘De IJzeren Wet van Noten’ noemde, toonde hij aan dat Eerste Kamerleden vrijwel nooit anders stemmen dan hun collega’s in de Tweede Kamer. Daarom was het volgens hem verstandig om een derde partij in de coalitie op te nemen.

De gebeurtenissen van deze week illustreren het gelijk van Noten. “Dat het kabinet op zoek moet naar meerderheden in de Eerste Kamer is onvermijdelijk. Feitelijk hebben we een minderheidskabinet. Ik heb daar geen moreel oordeel over. Je kunt er van vinden wat je wilt, maar het is gewoon zo dat een minderheidskabinet minder doorzettingskracht heeft. Het zal nu voortdurend op deze manier gaan.”

Gezien de politieke realiteit meent Noten dat Blok de juiste weg heeft gevolgd.“Op zichzelf ben ik blij dat de onderhandelingen over het akkoord met de fractieleiders uit de Tweede Kamer hebben plaatsgevonden,” zegt Noten. “Het zou niet goed zijn als dat met de fractieleiders uit de Eerste Kamer was gebeurd.”

Noten nam onlangs afscheid van de Eerste Kamer, mede omdat hij vond dat dit orgaan steeds meer een politieke rol toebedeeld krijgt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.