Home / archiefcentraal / nieuwleusen doet het anders met glasvezel

nieuwleusen doet het anders met glasvezel

In Ommen is Reggefiber met de aanleg begonnen, in Dalfsen en Lemelerveld moet nog een paar procent van de mensen zich aanmelden en de provincie Overijssel heeft plannen om glasvezel in het buitengebied te helpen aanleggen. Nieuwleusen gaat het echter iets anders doen. Daar wil de coöperatie Nieuwleusen Synergie zelf een glasvezelnetwerk gaan aanleggen. Zowel in de bebouwde kom als in het buitengebied. “We hebben in Nieuwleusen nog een hele uitdaging,” zegt werkgroeplid Herman Odink.

Burgemeester Marc-Jan Ahne van Ommen vertelde onlangs in deze krant dat er plannen zijn om met een aantal gemeentes een corporatie op te richten. Die moet – met hulp van een komend subsidieproject van de provincie – glasvezel in het buitengebied aan gaan leggen. Hij vertelde onder meer dat grootschalige samenwerking volgens hem van belang was om de kosten te drukken. In Nieuwleusen kijken ze daar wat anders tegenaan. “Wij zijn er altijd van uit gegaan dat alleen exploitatie in het buitengebied niet mogelijk is,” vertelt Odink. “Dit wijst een rapport van een ingehuurd ingenieursbureau ook uit. De kosten zijn te hoog. Daarom hebben wij tegen de gemeente Dalfsen gezegd: ‘wij willen glasvezel wel aanleggen in het buitengebied maar dan ook in de bebouwde kom’. Wanneer voldoende huishoudens meedoen kun je spreken van een verantwoorde aanleg.”

In reactie op Ahne stelt Odink dat het een lastige case wordt om alleen het buitengebied aan te sluiten en dit te doen in samenwerking met een coöperatie waarin ook andere gemeentes gaan meedoen. Daarom kiezen zij voor een benadering waarbij bebouwde kom en buitengebied tegelijk aangesloten worden. “Het buitengebied is alleen te exploiteren als er een forse subsidie wordt gegeven. Feitelijk gaan de commerciële partijen er met de mooie projecten van door, terwijl de gemeente achtergelaten wordt met het onrendabele buitengebied. Het was beter geweest de aanleg te gunnen en de verplichting op te leggen ook het buitengebied aan te leggen.” Odink realiseert zich echter dat commerciële partijen zich daartoe waarschijnlijk niet laten verplichten.

Voor de aanleg van het buitengebied is geld nodig en Nieuwleusen Synergie gaat daarover in gesprek met de provincie. “Wij gaan ook een bedrag van 250 euro vragen als eigen bijdrage van de bewoners van het buitengebied. Die mensen snappen ook wel dat daar de aanleg duurder is. In ons gebied zijn er zelfs een paar aansluitingen bij die nooit terug te verdienen zijn. Met dergelijke ‘excessen’ gaan we in gesprek en proberen tot een oplossing te komen.” Odink denkt daarbij aan een ‘stukje zelfwerkzaamheid door op een zaterdag met een paar buren zelf de geul voor de kabel te graven.

Odink realiseert zich dat er nog een flinke uitdaging ligt. “Het buitengebied wil wel meedoen. De aanmeldingen komen nu al binnen en we zijn nog niet eens met de vraagbundeling begonnen. De bebouwde kom wordt een grotere uitdaging. Wij zullen het moeten hebben van onze overtuigingskracht en van de belofte dat de coöperatie Nieuwleusen Synergie elke euro die straks wordt verdiend met glasvezel door de coöperatie weer geïnvesteerd gaat worden in het in stand houden van de leefbaarheid in Nieuwleusen.”

Lees ook

Auto belandt in sloot langs N758 in Nieuwleusen

NIEUWLEUSEN – Een automobilist is maandagavond gewond geraakt na een ongeval op de N758 bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.