natuur en milieugroepen willen behoud ehs

Vertegenwoordigers van lokale natuur- en milieugroepen uit het Vechtdal, zijn woensdag 6 februari in Zwolle in gesprek met gedeputeerde mevrouw Maij over de inkrimping van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Zij uitten hun bezorgdheid over het voornemen van de provincie om de EHS niet af te maken.

De lokale natuur- en milieugroepen zijn tegen het voorstel van de provincie om 9.000 hectare uit de EHS te schrappen. De groepen hebben begrip dat vanwege de bezuinigingen niet de hele EHS in 2018 gereed kan zijn. Hein Kuijper van het Groen Platform Vecht: “De biodiversiteit in Nederland holt nog steeds achteruit. Een robuuste EHS is belangrijk om hier wat tegen te doen. Als er op dit moment geen geld is, is dat geen reden om dan de EHS maar overboord te zetten. Je kunt de EHS ook later realiseren. Het Rijk en de meeste andere provincies doen dat ook, in plaats van inkrimpen, zoals in Overijssel wordt voorgesteld”.

De aanwezigen pleitten er bij de gedeputeerde dan ook voor om meer tijd te nemen om de EHS te realiseren tot bijvoorbeeld 2020 of 2027. Maar de provincie moet dan wel voorkomen dat er in de tussentijd onomkeerbare ontwikkelingen plaats vinden op plekken waar later toch nieuwe natuur gerealiseerd moet worden. Immers de achteruitgang van de natuur wordt met de huidige voorstellen onvoldoende beschermd.

De aanwezigen wezen de gedeputeerde er op dat een robuuste aaneengesloten EHS naast verhoging van de biodiversiteit, óók een duidelijke functie heeft voor het leveren van zuiver water, schone lucht en bodem, dus ook sterk gezondheidsbevorderend is.

Verder vroegen de aanwezigen de gedeputeerde Maij nadrukkelijk om niet alleen maar te kijken naar wat natuur kost, maar ook naar wat het opbrengt. “Uit onderzoek blijkt dat alleen al in het Vechtdal jaarlijks meer dan 625 miljoen euro wordt verdiend met toerisme. Dus ondernemers kunnen van de EHS profiteren. Dit mag in de discussies over het belang van de EHS veel meer aandacht krijgen”, aldus Hein Kuijper. Ook de relatie van de EHS met ander provinciaal beleid als waterbeheer, recreatie en toerisme landinrichting kregen veel aandacht.

Gedeputeerde Maij benadrukte dat zij het van belang vindt dat er een breed draagvlak is voor de EHS. Dit werd door de lokale natuur- en milieuorganisaties onderschreven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.