moet je je eigen huis opeten

“Vroeger… Toen de gulden er nog was en alles nog goedkoop was… Toen wie spaarde nog wat overhield… Het lijkt wel eens zo te zijn dat we zeggen: vroeger was alles beter”, zegt Hilde Huijgen-Meijerink, kantoordirecteur van Vechtstede Notarissen.

“Maar ‘vroeger’ moest u ook uw vermogen opeten bij opname in een zorgcentrum. De volledige kosten van de opname en verzorging moesten betaald worden uit het eigen vermogen, wanneer het inkomen niet toereikend was.” Hierdoor werd het vermogen al snel ‘opgegeten’ door het zorgcentrum en bleef er weinig voor de kinderen over. Vanaf 2013 moment bleef bij opname in een zorgcentrum het eigen vermogen buiten schot. Er werd alleen een (inkomensafhankelijke) bijdrage gevraagd voor de kosten van de opname en verzorging. Spaargeld en rente-inkomsten telden niet mee en waren veilig.

“Let op: vanaf 1 januari 2013 is dit veranderd! De afgelopen weken hebben de kranten er bol van gestaan.” Vechtstede Notarissen vertelt wat er is veranderd.

Vanaf 1 januari 2013 geldt dat er bij je inkomen 12 procent van je box 3-vermogen (zoals spaargeld en rente-inkomsten) wordt opgeteld. Tot 1 januari 2013 was dit slechts 4 procent. Als je een laag inkomen hebt, maar veel spaargeld, betekent de nieuwe regeling dat je bijdrage hoger zal worden en dat je je spaargeld zal moeten aanspreken om de bijdrage te voldoen. Bij veel mensen is dat spaargeld ontstaan door de verkoop van de woning. Mensen die hun leven lang zuinig zijn geweest en hun hypotheek hebben afgelost, krijgen nu als het ware de rekening gepresenteerd.

Vechtstede Notarissen kan adviseren over hoe je kunt voorkomen dat uw vermogen door deze nieuwe maatregel verdampt. Een paar voorbeelden:

1. Laat je oude testament checken

Wanneer één van de ouders is overleden, kan het zijn dat de kinderen recht hebben op een erfdeel. Dit erfdeel kunnen zij niet zomaar opeisen bij de langstlevende ouder. Soms is er in het testament geregeld dat de kinderen dit erfdeel kunnen opeisen, wanneer de langstlevende ouder wordt opgenomen in een zorgcentrum. Door het erfdeel dan op te eisen, beschikt de langstlevende over minder vermogen. De langstlevende hoeft dan minder bij te dragen.

2. Maak goede testamenten

Door goede testamenten te maken, kan het vermogen doorgeschoven worden naar de kinderen. Op deze manier houd je minder vermogen over en geldt een lagere bijdrage. Je vermogen zal dan minder snel of zelfs niet verdampen, maar in de familie blijven.

3. Schenken

Door een schenking te doen aan de kinderen, wordt je vermogen kleiner. Ook dit is een manier om te zorgen voor een kleinere bijdrage aan het zorgcentrum. Door slim gebruik te maken van de vrijstellingen, hoeft het kind vaak géén schenkbelasting over deze schenking te betalen.

Op 27 februari zal Vechtstede over dit en andere belangrijke onderwerpen een gratis lezing houden in Zaal Mulder in Hardenberg. Wil je hierbij aanwezig zijn, geef je dan alvast op via lezing@vechtstede.com of 0523-261941.

Wil je meer informatie of een passend advies? Neem dan direct vrijblijvend contact op met Vechtstede Notarissen

mr. Karolien Slurink-Spijker (0529-431742) Dalfsen

mr. Rogier Lukas (0529-431742) Nieuwleusen

mr. Ronald Brinkman (0523-261941) Hardenberg

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.