loes adegeest mag vikingrace schaatsen

De 16-jarige schaatsster Loes Adegeest uit Dalfsen heeft zich dit weekend tijdens het NK allround voor B-junioren gekwalificeerd voor de Vikingrace, het officieuze jeugd-EK. Deze wedstrijden worden 15 en 16 maart in Thialf verreden.

In een winters Den Haag reed de rijdster van Ice Racing Team Twente, en lid van de Stokvisdennen, zaterdagochtend een gedegen 500 meter. De (ingecalculeerde) afstand tot haar directe tegenstandsters bij de eerstejaars B-junioren was te overzien. Daarna volgde haar beste 1500 meter ooit. Met een pr van 2:10.53 bleef ze zelfs maar een halve seconde verwijderd van het podium.

Door deze prestatie klom Adegeest zelfs meteen van een negentiende naar een tiende plaats. Een mooi uitgangspunt voor de zondag, want een plaats bij de eerste twaalf na drie afstanden zou plaatsing voor de 3 kilometer betekenen. Zondagochtend was het weer stralend weer, maar Loes straalde niet na de 1000 meter. Een slechte start en wat misslagen resulteerden in een matige tijd, een vijftiende plaats en 0,004 punten te weinig voor twaalfde plaats; niet waar ze op gehoopt had.

Een goed half uur voor de start van de 3 kilometer wist Loes zeker dat ze die toch mocht rijden. Op grond van haar 1500 meter en een ingewikkeld plaatsingssysteem kon ze zich voor de laatste keer opladen voor een race. Op matig ijs zette Loes de negende tijd neer en werd ze ook heel mooi negende in het eindklassement van B1- en B2-junioren en daarmee de beste B-junior van Overijssel. Misschien had ze op een betere tijd gehoopt, maar ze werd hiermee zeer verdiend voor de tweede keer in haar carrière eerste van haar jaar. Dit betekende meteen plaatsing voor de Vikingrace, het officieuze jeugd-EK. Zij gaat hierheen samen met thuisrijdster en tweede B1 Dione Voskamp. Half maart mag ze zich nu in Heerenveen voor de derde keer gaan meten met de beste schaatssters van Europa, dit keer op de 500, 1000 en 1500 meter.

Sommige schaatsouders moesten dit weekend kiezen tussen twee NK’s. Zouden ze zelf in Deventer het NK-masters gaan schaatsen, of in Den Haag bij hun junior kijken? Gelukkig voor Jeroen Teunissen van Manen hoefde hij die keus niet te maken; zijn zoon Rens werd onlangs gewestelijk kampioen bij de jongste pupillen en rijdt dus nog geen NK’s. Jeroen schaatste op thuisbaan Deventer met een fraaie 4:25 op de 3 kilometers naar een zilveren medaille bij de heren senioren B en mag zich dus op deze afstand een jaar lang vice-kampioen noemen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.