leren luisteren en communiceren door paarden

In de manege op haar erf begeleidt kindertherapeut Christien Mars al jarenlang kinderen en jongeren met problemen op sociaal emotioneel gebied. Door een band op te bouwen met een paard, leren kinderen zichzelf beter kennen en krijgen ze inzicht in het effect van hun gedrag op anderen. Het effect is verbluffend. Daarom zou volgens Christien eigenlijk iedereen de therapie die is gebaseerd op de Gordon Methode, eens moeten ondergaan. Want leren luisteren en communiceren op een begripvolle manier is een vaardigheid die het leven voor jezelf en voor anderen mooier en gemakkelijker kan maken.

Het leren communiceren is volgens Christien Mars het geheim van de Gordon Methode. “Ik ben hiermee in aanraking gekomen toen ik werkte als gespecialiseerd gezinsverzorgster. Ik merkte dat het zeer effectief was”, vertelt ze. “Toen ik zelf kinderen kreeg, wilde ik er daarom meer van weten. Ik heb toen de opleiding voor Gordon-trainer gevolgd en die toegepast in mijn privéleven. Het resultaat was verbluffend. Niet alleen kreeg ik een betere band met mijn twee dochters, maar ook met mijn ouders. Dat ervoer ik als zo waardevol, dat ik er meer mee wilde doen.”

In de loop der jaren heeft Christien met behulp van haar paarden een eigen variant ontwikkeld op de Gordon Methode. “Paarden zijn puur en eerlijk en oordelen niet”, vertelt ze. “Ze spiegelen gedrag en onbewuste emoties van mensen door hun lichaamstaal en maken mensen op die manier bewust van hun non-verbale communicatie. Je kunt jezelf nog zo overschreeuwen, een paard merkt het en reageert daar onmiddellijk op. Die reactie geeft handvatten om mee aan de slag te gaan.”

De cursus is daarom niet alleen geschikt voor kinderen, maar ook zeker voor ouders. Iedere ouder krijgt het kind dat hij verdient, wordt weleens gekscherend gezegd, maar volgens Christien zit daarin wel een kern van waarheid. “Wanneer jij je kind op een niet-respectvolle manier benadert, zal het zich gaan afzetten. Hierdoor kunnen er allerlei conflicten ontstaan, variërend van het niet willen slapen of eten in de peuterjaren tot extreem pubergedrag in de tienertijd. Door op de juiste manier te luisteren en te communiceren met je kind, laat je het in zijn waarde en zal het zich automatisch anders gaan gedragen.”

Op 28 februari houdt de Marshoeve een kennismakingsworkshop met de Gordon Methode. Vervolgens start er in juni een vierdaagse training waarbij de cursisten door middel van theoriegedeelten en ervaringsoefeningen met paarden leren zo te luisteren en te communiceren dat anderen zich begrepen voelen. Om deel te nemen aan de trainingen hoeft men geen ervaring met paarden te hebben. Mail voor meer info naar info@demarshoeve.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.