ko scheele talentvol ondernemen

Waar een kleine school groot in kan zijn. Dat motto geldt onze eigen basisschool Ommerkanaal. Een kleine school, slechts 62 kinderen, maar dat weerhoudt de school niet om flink aan de weg te timmeren. Het begon maandag al in Den Haag. De staatssecretaris heeft 32 Nederlandse scholen uitgeroepen tot ‘excellente scholen’. Je wordt niet zo maar excellente school, daarvoor moet je bijzonder presteren. Niet alleen door schoolprestaties, maar ook door de kwaliteit van je leerkrachten, goede betrokkenheid van ouders, de school die een belangrijke rol speelt in het dorp/buurtschap. En dat doet basisschool Ommerkanaal. Ik sta dan ook niet te kijken dat Ommerkanaal het predikaat ‘nationale excellente school’ kreeg.

Ommerkanaal heeft een heel bijzondere leerbenadering. Het heet ’talentvol ondernemen’. De school gaat uit van het talent van kinderen. Vertrouwen in eigen kunnen, aanmoedigen, daar gaat het om! Met andere woorden: laat het kind ervaren dat hij bewonderingswaardig is. Dan presteren kinderen beter, dan ondernemen ze meer. Ook letterlijk. De school kent een eigen kas, waar de kinderen groente verbouwen en ook verkopen aan een restaurateur. Direct ook goed voor ‘vakken’als rekenen, begrijpend lezen, natuur en techniek. Men heeft zo ook een kippenhok. Maar er is ook een werkplaats, goed voor kinderen die vooral goed zijn met hun handen.

De school heeft 34 zonnepanelen, goed voor kinderen die iets meer in huis hebben. Ik hoorde daar al van bij mijn bezoek eerder dit seizoen. De nieuwsgierigheid van de kinderen over de duurzame biogasauto staat me nog goed bij! En daar blijft het niet bij: een bank team, een kookproject, een nieuwsteam enz. Met het project ’talentvol ondernemen’ verwierf de school ook een nominatie voor de Onderwijsprijs van Overijssel.

Dinsdagavond: een trots team, trotse kinderen en een trotse wethouder zagen een mooi filmpje en de presentatie van de directeur, Jan Limbeck. de presentatie klonk als een klok. Als je je school zo weet neer te zetten ben je zelf talentvol ondernemer; je maakt dan zelf waar wat je anderen wilt leren.

Daarmee was de Ommerkanaal voor mij al de winnaar. De jury waardeerde Ommerkanaal terecht met de presentatieprijs. En bij de Onderwijsprijs werd ze tweede. Zilver. Ik moest denken aan het winnen van de Zilvervloot door Piet Heyn. Kent u het liedje? Piet Heyn, zijn naam is klein, zijn daden benne groot. Zo kijk ik ook naar de basisschool Ommerkanaal: klein, maar zijn daden benne groot!

Ko Scheele, k.scheele@ommen.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.