huisarts helpen bij gezonde keuzes

Ommen wil minder eenzaamheid onder ouderen, minder alcoholgebruik onder jongeren en minder overgewicht bij alle leeftijdsgroepen. Daarnaast wil de gemeente problemen bij het opgroeien en opvoeden sneller signaleren en het aantal sterfgevallen als gevolg van hartstilstanden terugbrengen. Het zijn de speerpunten in het gezondheidsbeleid van Ommen voor de komende jaren. Onlangs boog de gemeenteraad zich over de Nota Lokaal Gezondheidsbeleid 2013 tot en met 2015. In dit dossier laten Wethouder Ko Scheele, directeur Ouderenzorg van de Saxenburgh Groep Harm Potze en huisarts Paul Habets hun licht schijnen over het gezondheidsbeleid in Ommen. Vandaag: Paul Habets.

“Het grootste deel van ons werk is het gevolg van roken en overgewicht.” Volgens huisarts Paul Habets is het duidelijk waar een betere gezondheid begint: bij de leefstijl van de mensen zelf. “Daarom moeten we mensen helpen bij het maken van gezonde keuzes, zonder bevoogdend te worden.”

Volgens Habets geeft Ommen met de nota over het gezondheidsbeleid de goede voorzet. “Ze noemen de juiste punten, zoals meer bewegen, letten op gewicht, minder alcohol drinken, stoppen met roken en meer sociale cohesie in de wijken. Daarnaast is het goed om te streven naar een minder strikte scheiding tussen zorg en welzijn.”

Honderd jaar geleden waren infectieziekten de belangrijkste oorzaak van ziekte, tegenwoordig is dat leefstijl. “We zien steeds meer dat de gezondheidsproblemen van mensen van 50 of 60 het gevolg zijn van hoe ze de 30 jaar daarvoor geleefd hebben. Veel mensen denken bijvoorbeeld dat roken alleen longkanker veroorzaakt, maar dat is niet waar. Ook allerlei andere vormen van kanker en hart- en vaatziekten kunnen het gevolg van roken zijn. En ook bijvoorbeeld suikerziekte en COPD hebben te maken met leefstijl. Kinderen drinken nu bijvoorbeeld heel vaak allerlei zoete drankjes, maar het is veel gezonder om gewoon water te drinken.”

Rolmodellen zijn volgens Habets van belang. Zo wordt turner Epke Zonderland door de overheid ingezet om gezond gedrag te bevorderen. “Maar ook is het van belang dat bijvoorbeeld leraren en ouders voorbeeldgedrag voor kinderen vertonen. Het is de kunst om een gezonde leefstijl van onderaf te bevorderen, in plaats van die van bovenaf op te leggen. Ook gemeenten, bedrijven en scholen kunnen daar een rol in spelen. Zo kunnen ze ervoor zorgen dat water veel makkelijker verkrijgbaar is dan altijd maar frisdrank. Om dat soort dingen gaat het ook.”

Habets beseft dat het gros van de bevolking niet van de ene op de andere dag gezonder gaat leven. “Er is een mentaliteitsverandering nodig. Dat gaat niet in een half jaar.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.