Home / archiefcentraal / generaal pardon was bevrijding voor aksoz

generaal pardon was bevrijding voor aksoz

Hasan Aksöz uit Dalfsen is een gelukkig man. Na jaren mag hij zich Nederlander noemen. Aksöz komt uit het Koerdische deel van Turkije, maar kreeg zijn paspoort dankzij het generaal pardon uit 2007. Hij is de eerste Dalfsenaar die zijn Nederlanderschap te danken heeft aan deze destijds omstreden regeling. “Ik heb Turkije nog geen dag gemist.”

In het Koerdische deel van Turkije voelde Aksöz zich een gevangene, in Nederland een vrij man. “Als je niet 100 procent vrij bent, dan heb je er toch geen band mee,” legt de nieuwbakken Nederlander uit. “En vrijheid is het allerbelangrijkste. Koerden worden overal buiten gehouden. Hoe kun je dan een bestaan hebben? Als je zelfs je eigen taal al niet mag spreken, hoe kun je dan ooit vrij zijn?” Zijn ouders besloten met hem en nog twee van zijn broers te vertrekken. Ze kwamen eerst in Duitsland terecht en daarna in Nederland. Dankzij het generaal pardon werden Aksöz en zijn familie ook herenigd met zijn twee zussen. Twee andere broers vluchtten naar een ander deel van Turkije.

Door zijn verblijfsvergunning kreeg hij de ruimte om te gaan werken. Daar maakte Aksöz dankbaar gebruik van, ook al was dat maar het wettelijke maximum van drie maanden per jaar toen hij nog een tijdelijke verblijfsvergunning had. Eerst werkte hij bij de post om pakketjes te sorteren, daarna in een shoarmazaak. “Natuurlijk was ik blij dat ik zelf geld mocht verdienen, maar werken geeft je ook afleiding. Het geeft je rust in het hoofd, want je hoeft niet aan problemen te denken.”

Afgelopen maand kreeg hij uiteindelijk de ‘Bekendmaking van verlening van Nederlanderschap’, waarmee hij een Nederlands paspoort mocht aanvragen. Dat deed hij dan ook meteen en op donderdag 7 februari heeft hij dat bij de gemeente opgehaald. De inburgeringscursus, die nodig is voor het verkrijgen van het paspoort vond hij niet zo moeilijk. Die bestaat uit vier onderdelen, bijvoorbeeld gesproken Nederlands en kennis van de Nederlandse samenleving. Voor alle onderdelen moet je slagen.

Hij woont met veel plezier in Dalfsen. “Het is een heel fijn dorp”, zegt Aksöz. “De mensen zijn vriendelijk en hebben me met open armen ontvangen. Dat geeft een heel warm gevoel. Ze zijn altijd behulpzaam, staan er altijd voor open om een praatje of samen grapjes te maken. Hier gaat het niet om je afkomst, maar om wie je bent als persoon.” Het liefst zou hij daarom in Dalfsen ook een eigen zaak opzetten. “Ik wil heel graag een Turkse eetgelegenheid beginnen, maar dan moet ik hier natuurlijk wel een mooi plekje zien te vinden.” Eén ding is zeker, aan het enthousiasme van Aksöz zal het niet liggen.

Lees ook

Politie heeft winkeldief in Dalfsen na achtervolging te pakken

DALFSEN – In Dalfsen is een winkeldief dinsdagmiddag al snel in zijn kraag gevat. Bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.