evert goldsteen een idee voor het voorjaar

Toen het landschapspark Vechtvliet, de pleisterplaats De Stokte en de uitkijktoren in december geopend werden heb ik de genodigden een suggestie voor een fietstocht gedaan. Ik heb iedereen uitgenodigd in het voorjaar of in de zomer die prachtige fietstocht te maken. In dit stukje wil ik ook u voor die tocht uitnodigen. Het is geen lange fietstocht. Meer dan een halve dag hebt u niet nodig, tenzij u heel uitgebreid wilt genieten van het prachtige landschap, het mooie weer en een terras. Dan zou ik er een hele dag voor nemen.

We starten bij het gemeentehuis en bezoeken eerst het nieuwe landschapspark Vechtvliet. Dat heeft een binnendijks en een buitendijks deel. Binnendijks is het, voor velen bekende Vechtvliet, toegankelijker gemaakt en in het buitendijkse deel heeft het water meer toegang gekregen. We zijn aan de rand van het dorp met zicht op de bebouwing, maar tegelijk middenin de natuur. In het buitendijkse deel ligt het accent op het water en de beleving ervan. Er is een strandje en er zijn plekken waar vooral kinderen heerlijk met water kunnen spelen. De Vecht is er heel benaderbaar en beleefbaar. Aan het waterbelevingspark grenst het nieuwe evenemententerrein, een prachtige plek voor activiteiten aan de rand van het dorpscentrum.

Daarna fietsen we langs de vernieuwde passantenhaven en rijden richting de Westermolen. We hopen natuurlijk dat de molen draait, maar ook als de wieken stil staan valt er voldoende te zien. Breng vooral even een bezoek aan de winkel in streekproducten in een bijgebouw van de molen. De bijgebouwen van de molen en de molen zelf zijn vorig jaar geheel gerenoveerd.

Vervolgens nemen we de route via het fietspad door Bellingeweer over de dijk naar de Brinkweg. Bij Van Leussen slaan we de Keizersteeg in en we komen bij de Stokte. Tot voor kort was dat een afgedekte vuilstortplaats, genoemd naar de weg waaraan hij ligt. Nu is het een pleisterplaats geworden waar je langs kunt fietsen en overheen kunt fietsen. Bovenop heb je een prachtig uitzicht over een deel van het Vechtdal en over de plek waar zeer waarschijnlijk deze zomer al het pontje gaat varen. Wie wil kan daar zijn meegebrachte broodje eten of een complete picknick houden. Tegelijk kun je er genieten van de rust en de ruimte. Er staan voldoende banken en ook is er een uitkijkpunt. Als het heel rustig is zijn er regelmatig reeën te zien vanaf de Stokte.

Als we onze weg richting stuw vervolgen, komen we bij de uitkijktoren op de hoek van de Stokte en de Frankenweg. Dit is letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt. We stappen natuurlijk even af om naar 20 meter hoogte te klimmen, want daar is er een schitterend uitzicht over een ander deel van het Vechtdal. We kijken daar over een natuurgebied waar de Vecht doorheen meandert.

Via de Stuw en Vilsteren fietsen we langs de zuidkant van de Vecht terug naar Dalfsen. Natuurlijk is het mogelijk om bij Mooirivier of in Vilsteren nog een poosje op een terras te zitten of om een ijsje te kopen bij de stuw. Het is bijna zeker dat het al vanaf de komende zomer mogelijk is om bij pleisterplaats de Stokte de Vecht over te steken met een pontje om aan de andere kant naar Vilsteren te fietsen en dan via de stuw weer terug naar Dalfsen. Die keuzemogelijkheid maakt de fietstocht nog aantrekkelijker.

Wie deze zomer de fietstocht hierboven gaat maken, maakt kennis met bijna alle projecten die de gemeente Dalfsen samen met de provincie heeft kunnen realiseren vanuit de zgn. Essentgelden: landschapspark Vechtvliet, opwaardering passantenhaven, renovatie bijgebouwen Westermolen, pleisterplaats de Stokte en de uitkijktoren. Het doel ervan was om Dalfsen aantrekkelijker en mooier te maken voor eigen inwoners en voor de vele bezoekers. Aan u het oordeel of we daarin geslaagd zijn.

Evert Goldsteen

Wethouder gemeente Dalfsen

e.goldsteen@dalfsen.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.