dalfser fusie met zwolle of ommen hardenberg

Opinie – Of hij binnen drie maand van iedere gemeente te horen kan krijgen met wie ze op termijn willen gaan fuseren. Wie dat niet doet, die gaat hij een handje helpen. Klare taal voor goede plannen. Alleen wordt er om die taal nog wat gelachen, niet meer wegwuivend maar steeds meer zenuwachtig gelachen. Het is blijkbaar menens.

Toen het VVD-PvdA-kabinet met de plannen op de proppen kwam om gemeenten naar 100.000 inwoners te brengen deden de bestuurders er wat geringschattend over. Zo’n vaart zou het wel niet lopen en er moest eerst nog heel veel duur vergaderd (daar eten ze geen eigen betaald boterhammetje dat ze van huis mee nemen) worden om te zien wat er van de plannen overbleef.

Maar de plannen van Plasterk lijken goed. Hulpbehoevende mensen moeten niet vanuit logge instanties benaderd worden die door Den Haag aangestuurd zijn. Nee, je moet op maat gesneden hulpdiensten hebben per gemeente. Dat maakt het werk beter en goedkoper. Beter omdat de teams de hulpvragers goed kennen dus zowel signalerend als uitvoerend aan de slag kunnen. Goedkoper omdat preventie ook een partijtje meespeelt. Wie dat niet wil, mag zijn vinger opsteken.

Nu liggen gemeentelijke herindelingen gevoelig. Dorpen zijn bang dat ze hun identiteit kwijt raken. Dat kon het geval zijn bij de vorige herindeling waar klein en nog kleiner samengevoegd werden. De grotere gemeente gaat dan de boventoon voeren. Maar als je naar een schaal van 100.000 gaat, heb je op het platteland tal van grotere en kleinere dorpen. Niemand voert de boventoon, niemand sneeuwt onder.

Dus die herindeling lijkt zo verkeerd nog niet. Olst-Wijhe heeft zich al verbonden aan Deventer. Verschillende Olst-Wijhese diensten zijn al in Deventer gehuisvest. Ommen en Hardenberg zijn al verloofd. De trouwdatum wordt nog geheim gehouden. Maar Dalfsen en Raalte weten het nog niet zo goed. Daar lachen de burgervaders de plannen van Plasterk een beetje weg.

Het zal tot gevolg hebben dat Dalfsen of bij Zwolle moet, of met Ommen mee gaat naar Hardenberg. Raalte blijft niks anders over dan met Olst-Wijhe mee te gaan naar Deventer. Een andere keus hebben de gemeenten niet meer. Laat het dan maar de gemeenten Vechtdal en Salland worden.

logo Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.