dalfsen zoekt laaggeletterden

Vorig jaar werd de werkgroep Aanpak Laaggeletterdheid opgericht. Door alle scholen in de regio te benaderen, hoopte de groep laaggeletterde ouders te kunnen vinden. Dat is niet gelukt, vertelt voorzitter Gerrit Kok: “Er is veel schaamte in de groep, en mensen weten het creatief te verbergen door bijvoorbeeld hun partner formulieren in te vullen.” Hij benadrukt dat laaggeletterden geen analfabeten zijn. “Het zijn mensen die wel hebben leren lezen, maar daar vaak heel veel moeite mee hadden, en er daardoor een hekel aan kregen. Na hun schooltijd zijn zij er dus ook nooit meer mee bezig geweest. Terwijl lezen een levensbehoefte is, je kunt niet zonder. Om een e-mail te schrijven, ondertiteling te lezen, de krant, of een briefje van de school van je kinderen te begrijpen. Je mist nogal wat.”

Nu het niet gelukt is bij de scholen, wordt ook het bedrijfsleven en het UWV betrokken bij de strijd tegen laaggeletterdheid. “We willen er meer druk op leggen”, aldus Von Martels. Laaggeletterden kunnen een cursus volgen in kleine groepen, en krijgen een-op-eenbegeleiding van een coach. Martels vervolgt: “De doelstelling is om dit jaar 32 cursisten te hebben. Als we dat niet halen, hebben we gefaald.”

“De doelgroep zal de verhalen in de media niet lezen”, zegt Kok. “Maar hopelijk wel hun collega’s, familieleden en partners, en gaan zij ermee naar de laaggeletterden.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.