column ko scheele dat is een held

Thuis vertelden mijn ouders over de prestatie van Reinier Paping. Als kind heb je weinig besef hoe verschrikkelijk de Elfstedentocht van 18 januari 1963 was. Nu, 50 jaar later, heb ik dat wel. Het was een helletocht: zeer koud, scherpe wind, slecht ijs en stuifsneeuw. Rijders hadden last van sneeuwblindheid, bevriezing. Later moesten zelfs ledematen worden geamputeerd. Van de 10.000 behaalden slechts 127 het felbegeerde kruisje!

Vorig jaar sprak ik Reinier Paping bij het sportgala van Ommen. Hij was eregast, omdat hij tijdens de Elfstedentocht in Ommen woonde. Mijn beeld van bijna 50 jaar geleden klopte nog steeds: wat een aardige man! Zo had hij nog wijze raad voor het Talent van het jaar, de Ommer schaatser Peter Lenderink. Ik weet niet of dat de reden is, maar Peter werd dit jaar vierde op de Nederlandse Kampioenschappen!

En Paping? Hij is gewoon zichzelf gebleven. Misschien is dat wel het geheim van echte heldendom. Maar een held moet je markeren! Dat doen we met een mooie tentoonstelling in het Tinnen Figuren Museum. Maar de tentoonstelling verdwijnt medio maart. Hoe houden we dit mooie beeld vast?

Ale Overwijk, die zelf ook de Elfstedentocht heeft gereden, nam het initiatief om een beeld van Paping te laten maken. En we hebben in Ommen gelukkig kunstenaars die dat kunnen maken. Loekie Leeuwerik vervaardigde het beeld dat prachtig aan de oevers van de Vecht staat, naast het Tinnen Figuren Museum. De sokkel is door liefhebbers gemaakt en dat is ook passend; de Elfstedentocht is iets voor liefhebbers, niet van het grote geld. Op de sokkel staan de namen van Ommenaren die de Elfstedentocht hebben gereden. Die verdienen ook respect!

Het beeld laat Paping zien in een licht gebogen houding, met de gebalde vuist van een winnaar. “Het beeld klopt precies”, zei Paping. De foto van de finish van 1963 bevestigt dat. Paping, compleet met een mooie witte schaatsmuts met strepen. Zo’n muts kreeg ik dan ook van mijn ouders. De muts is er niet meer. Maar het blijvende beeld van de held Paping is er in ieder geval wel!

Ko Scheele, k.scheele@ommen.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.