column ilona lagas geweldige maatjes

Binnen tref ik glunderende gezichten aan en krijg een hartelijk ontvangst. De eerste uurtjes van de open dag zitten er al op en men maakt zich klaar, om na de etenspauze, de bezoekers voor de avond ook weer te voorzien van ongelooflijk lekker appelgebak en prachtige hapjes. Mijn collega uit Dalfsen, wethouder Maurits von Martels, is er ook. De Maat heeft een belangrijke regiofunctie. En zoals hij altijd belangstelling heeft voor Vechtdalzaken, komt hij ook graag kijken naar de school die veel betekent voor kinderen uit Dalfsen.

Je kijkt je ogen uit. Wat wordt er veel gepresteerd. Naast theorie is er ook aandacht voor sport en bewegen, kunst, houtbewerking, metaal bewerken. Ook hebben ze een prachtige keuken waar veel aandacht is voor lekker en gezond koken en waar je in een heus restaurant kunt eten.

Wat mij vooral verraste is het oefenhuis. De school heeft deze ruimte in de buurt van de school gehuurd, zodat leerlingen ervaren wat er bij komt kijken als ze zelfstandig wonen. Het is met recht een praktijkschool. Want de school heeft daarnaast een eigen bedrijf op de Rotbrink, het ATC, waar werken in een bedrijf gesimuleerd wordt. Er is zelfs een heftruckopleiding. En in de kas kunnen ze hun eigen voedsel verbouwen en wie het leuk vindt kan ook dieren leren verzorgen. Ik bedoel maar: hoe breed wil je het hebben.

Voor al die kinderen die net een steuntje meer nodig hebben, is dit een prima mogelijkheid om een goede beroepsopleiding te volgen. Op weg naar mijn auto kwam ik in gesprek met een enthousiaste moeder die net met haar zoon was wezen kijken; “Ik ben blij verrast” meldde zij opgetogen, “Ik hoorde wel eens negatieve dingen over de school, maar dat klopt absoluut niet! Wat een leuke school en wat veel leuke leerlingen hebben we gesproken! Mijn zoon gaat er zeker naar toe!” ‘Leuke leerlingen’ bleef hangen in mijn hoofd. Eigenlijk is er een beter woord. Het zijn geweldige ‘Maatjes’!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.