Home / archiefcentraal / column burgerparticipatie

column burgerparticipatie

Eens in de zoveel tijd schrijft een gemeenteraadslid van Dalfsen een column voor ons. Deze keer is dat CDA’er Pieter-Jan van Zanten.

Eens in de 4 jaar mogen we naar de stembus om een nieuwe gemeenteraad te kiezen. Partijen en kandidaat-raadsleden trekken door onze gemeente om in gesprek te komen met u. Wat is van waarde en moet vooral behouden worden en welke zaken schreeuwen om aandacht om opgepakt te worden? Moeten er meer sportvelden komen of juist meer groen in de wijken? Kan het jeugd- en jongerenwerk wel een tikje minder of moet er juist bezuinigd worden op wegenonderhoud? De samenstelling van de gemeenteraad is daarmee in hoge mate afhankelijk van uw keuzes en staat daarmee voor 4 jaar vast!

Nu hoor je wel eens zeggen: “na de verkiezingen hoor je nooit meer wat van die raadsleden!” Ik kan u verzekeren dat de huidige gemeenteraad van Dalfsen daar niet van is. “Burgerparticipatie”, een chique woord voor burgers waar mogelijk actief betrekken bij actuele besluitvorming, hebben wij hoog in het vaandel staan. Ik noem u enkele recente voorbeelden.

In 2013 en 2014 wordt er een vernieuwde Trefkoele gerealiseerd in de kern Dalfsen. De gemeenteraad heeft aangegeven het belangrijk te vinden dat omwonenden en toekomstige gebruikers een échte stem hebben in de ontwerpfase. Hier is en wordt momenteel invulling aan gegeven en dat komt het eindresultaat beslist ten goede.

Op 28 januari jl. is het Groenstructuurplan voor de gehele gemeente aan de Gemeenteraad voorgelegd. Hierin staat per wijk en straat beschreven welk soort groen -gras, heesters, bomen, etc – de komende jaren in uw woonomgeving staat. Op zich een goed plan, maar raadsbreed is aan de wethouder gevraagd dit eerst aan u als inwoners voor te leggen. Wij willen graag van u horen hoe u uw buurt graag ziet en zullen daarmee zoveel mogelijk rekening houden bij de besluitvorming.

Tot slot in dit kader een bijzonder burgerinitiatief dat ook afgelopen maandag aan de gemeenteraad is aangeboden. Vier verenigingen hebben het rapport “Typisch Dalfsen”op eigen initiatief opgesteld en aangeboden aan de gemeenteraad. In het rapport geven zij aan hoe het dorpse karakter van de kern Dalfsen gewaarborgd kan worden. Het rapport kan daarbij dienen als leidraad voor de herinrichting van het centrum van Dalfsen welke nu écht begonnen is met de bouwactiviteiten aan het Waterfront.

Kortom, wij vinden burgerparticipatie erg waardevol en belangrijk. Voel u aangemoedigd om er gebruik van te maken zodat wij vervolgens van uw inbreng weer gebruik kunnen maken!

Pieter-Jan van Zanten

Gemeenteraadslid voor het CDA

Lees ook

Ommen presenteert sluitende begroting en is positief over toekomst

OMMEN – Burgemeester en wethouders van Ommen leggen de gemeenteraad in november een structureel sluitende …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.