column arno van dijk frisse lucht

Ze worden steeds zeldzamer: ondernemers en leidinggevenden die winst maken belangrijker blijven vinden dan het leveren van toegevoegde waarde. Je herkent ze zo. Commando’s en controle zijn belangrijker dan het eigen initiatief en de benutting van het menselijk potentieel in hun bedrijven of organisaties.

Al jaren werk ik met en voor ondernemers en ik kom er gelukkig maar weinig meer tegen die het puur voor het geld doen. Ook voor ondernemers geldt dat de werkelijke motivatie van binnen uit komt. Winst is noodzakelijk om te kunnen voortbestaan. Maar winst is niet belangrijker dan de maatschappelijke bijdrage die het bedrijf wil realiseren. Als de balans is doorgeschoten naar geld, controle en structuur dan is het goed om weer eens met elkaar te kijken naar de andere kant: wat willen we bijdragen, wie willen we zijn en hoe houden we zo goed mogelijk rekening met het welzijn van anderen?

De valse lucht loopt geleidelijk weg uit ons vastgoed. Zo zijn er nog meer van die luchtbellen. In ons eigen werk. Luchtbellen die wat mij betreft zo snel mogelijk moeten worden doorgeprikt. Ook in mijn dag ontdek ik regelmatig activiteiten waarvan ik achteraf denk : ik doe het omdat het moet, van het systeem, van mijn manager, van een collega, van een klant enz. Maar waarom eigenlijk? Doe ik dingen wel bewust genoeg om steeds een goede afweging te maken? Of ga ik op de automatische piloot en word ik geleefd door regels en anderen?

Ik ben vast niet de enige die dit dagelijks ervaart. Veel onnodige complexiteit hebben we te danken aan de illusie dat we meer regels en controle nodig hebben om mensen en organisaties in het gareel te houden. Misschien wel vanuit de overtuiging dat de mens van nature lui en egoïstisch is. En dus streng gecontroleerd en bestraft moet worden. Dat hebben we veel te ver doorgevoerd zodat we nu zitten met een oerwoud aan regels en controlesystemen.

Ondernemers moeten de toekomst vorm geven. Luisteren naar wat er nu echt leeft onder de mensen en daar naar handelen. Zonder ballast, zonder onnodige burocratie. Laat de valse lucht plaats maken voor frisse lucht.

Arno van Dijk

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.